Čína restrukturalizuje státní podniky. Upadá tam konkurence, tvrdí Mejstřík

Čína zřídila nový fond s majetkem 350 miliard jüanů (1,3 bilionu korun), který bude mít na starosti restrukturalizaci státních podniků. Fond bude spravovat státní komise pro dohled nad státním majetkem SASAC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prof. Ing. Michal Mejstřík, CSc.

Prof. Ing. Michal Mejstřík, CSc. | Foto: Marián Vojtek

Fond vzniká v době, kdy druhá největší ekonomika světa prochází nejvýznamnější transformací za posledních 20 let. Peking učinil z reformy těžkopádných a většinou nekonkurenceschopných státních podniků prioritu. Počáteční kapitál 131 miliard jüanů poskytne fondu deset státních podniků. Jsou mezi nimi firmy jako je China Mobile nebo China Railway.

„Asi 70 % objemu firem SASACu patří do těžkého průmyslu, které je potřeba odlehčit. Čína se rozhodla jít cestou výroby s vysokou přidanou hodnotou. A daří se jí to. Fond by měl být použit na utlumování dolů a těžařských kapacit,“ říká prof. Michal Mejstřík, z Katedry financí a kapitálových trhů Univerzity Karlovy.

Země se připravuje na propouštění

Čína reformuje státní podniky, z nichž mnoho trpí nadměrnou kapacitou výroby a zpomalením ekonomického růstu. „SASAC zpravuje velké podniky. V Číně v posledních letech pospojovali malé podniky ve větší aglomeráty. Některé z nich trpí velkým poklesem ziskovosti. Jedná se zejména o pokles poptávky po uhlí nebo oceli.“

„Vzhledem k velikosti Číny se ale místo národních šampionů jedná spíše o regionální monopoly. Klesá tím konkurence na trhu a tržní prostřední je vychýlené,“ tvrdí ekonom.

Roďte více dětí, vyzývá Čína mladé komunisty. Země stále čelí demografické krizi

Číst článek

Reforma ale zřejmě přinese i výrazné propouštění. Už na počátku tohoto roku Čína oznámila, že v problematickém uhelném a ocelářském sektoru by mohlo přijít o práci až 1,8 milionu lidí. „V Číně je v důsledku politiky jednoho dítěte v některých oblastech pracovníků nedostatek. Takže ti, kteří budou mít zájem se přemístit nebo dočasně pracovat v jiném regionu, tak problém mít nebudou,“ dodává Mejstřík.

Čína není první zemí, která vytvořila fond na podporu státních firem procházejících obtížnými časy. Podobně jihokorejská vláda schválila vznik fondu s majetkem 9,5 miliardy USD (228,1 miliardy Kč), který má pomoci rekapitalizovat stání banky napojené na problematický lodní sektor.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme