Čína se podle WikiLeaks snažila ovlivnit ekonomické rozhodování USA

Čína se pokusila dotlačit americké ministerstvo financí, aby si pospíšilo s pomocí bance Morgan Stanley. Stalo se to na schůzce mezi ministrem financí Geithnerem a zástupcem čínského státem ovládaného investičního fondu. Vyplývá to z materiálů, které mají k dispozici WikiLeaks.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Z nich lze zároveň vyčíst, že nešlo o jediný pokus Pekingu ovlivnit během krize rozhodování Washingtonu. Čínští diplomaté a finančníci přitom vždy poukazovali na více než bilion dolarů, který Amerika Číně dluží.

Přehrát

00:00 / 00:00

eko.mp3

Na jednu stranu Čína drží podstatnou část amerického dluhu. Na tu druhou výrazně profituje z vývozu do Ameriky. Expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek ale upozorňuje, že závislá může být spíš Čína na Americe než naopak. „Když jsou dluhy dosti veliké, a to v americkém případě jsou, tak je věřitel závislý na dlužníkovi, více než naopak,“ řekl Robejšek.

Kdyby podle něj Číňané americké dluhy příliš tvrdě politicky a ekonomicky rozehrávali, tak by mohli ztratit mnohem víc, než když strpí americkou politiku. „Takže mohou jen opatrně upozorňovat na to, co by si přáli,“ podotkl Robejšek.

Podle mnohých expertů je ale propojenost Číny a Ameriky opravdu veliká. Mnozí tyto země dokonce přirovnávají k siamským dvojčatům. „Momentálně bych ale řekl, že příliš velký dlužník-Spojené státy jsou v lepší situaci než věřitel-Čína,“ poznamenal expert na mezinárodní politiku a hospodářství.

Stále častěji se ale objevují zprávy o tom, že Čína bude i nadále růst. Některé odhady nyní mluví i o tom, že do patnácti let bude její ekonomika větší, než americká. Robejšek si tím nicmnéně tolik jistý není. „Perspektiva v mých očích není tak jednoznačná,“ řekl Robejšek. Čína se podle něj totiž díky svému rychlému rozvoji může nedostat do problémů.

Peking se nicméně podle něj bude i nadále míchat do záležitostí cizích států. „Hlavně těch slabších. Pomoc evropským státům, jako je Řecko, Španělsko, Portugalsko, bude pro Čínu politicky mnohem snadněji zúročitelná, než v případě Spojených států,“ dodal Petr Robejšek.

Roman Chlupatý, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme