Čína se vrací k výstavbě jaderných elektráren. Bude jich ale méně

Čína obnovila svůj jaderný program. Po více než roce a půl od katastrofy v japonské Fukušimě se tak vrací k výstavbě nových zařízení. Vláda se ale z neštěstí v sousedním Japonsku poučila a asi jednu třetinu plánovaných projektů ve vnitrozemí uzavřela. Nové jaderné elektrárny se mají stavět už jen na pobřeží a měly by být mnohem bezpečnější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Čína se chtěla stát do osmi let státem s největším počtem jaderných elektráren. V zemi mělo být více reaktorů než v celém zbytku světa.

Od megalomanského plánu ale po havárii ve Fukušimě Peking upustil. Nově chce především investovat do výroby zelené energie - tedy do slunečních, větrných a jiných obnovitelných zdrojů.

V zemi v současnosti funguje 15 jaderných reaktorů a dalších 26 se staví. Jaderná energie ale představuje pouze 1,8 procent tamní využívané energie.

Zbytek se získává z uhelných, plynových nebo vodních zdrojů. Čína je od loňska největším spotřebitelem energie na světě.

Kateřina Procházková, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme