Skrytý dluh místních vlád v Číně může činit až 60 % HDP. Obchodní válka s USA situaci ještě zhorší

Skrytý dluh místních samospráv v Číně, tedy takový, který není uváděn v oficiálních rozvahách, může činit až 40 bilionů jüanů (129 bilionů Kč). V poměru k loňskému hrubému domácímu produktu by tak dosáhl až 60 procent. To je alarmující údaj, protože čínská ekonomika zpomaluje a zpracovatelský sektor se dostává do potíží kvůli obchodnímu sporu mezi Čínou a USA. Vyplývá to ze zprávy agentury S&P Global Ratings.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský prezident Si Ťin-pching.

Čínský prezident Si Ťin-pching. | Foto: Thomas Peter | Zdroj: Reuters

Agentura nazvala tuto situaci „dluhovým ledovcem s gigantickými úvěrovými riziky“.

Čína slíbila, že podnikne kroky, které by měly změřit, posoudit a omezit dluh místních samospráv. Skryté půjčky nejsou zahrnuty do roční dluhové kvóty schválené centrální vládou, upozornila agentura Reuters.

Čína hledá ‚konstruktivní řešení‘, aby odvrátila obchodní válku se Spojenými státy

Číst článek

Na konci loňského roku činil celkový oficiální dluh čínské vlády uvedený v rozpočtu 29,95 bilionu jüanů. Z toho místní samosprávy prostřednictvím emise dluhopisů od roku 2015 získaly 16,5 bilionu jüanů.

S&P odhaduje, že kromě toho získaly místní samosprávy prostřednictvím různých finančních nástrojů mimo oficiální rozpočet 30 až 40 bilionů jüanů. Většinu této částky si půjčily vlády prostřednictvím takzvaných LGFV, což jsou korporace plně vlastněné místními samosprávami, které si oficiálně půjčují peníze na různé projekty.

Hospodářský růst Číny by měl podle ekonomů v příštích letech zpomalit. Ve třetím čtvrtletí by se měl hrubý domácí produkt zvýšit o 6,6 procenta, což by bylo o trochu méně než v předchozím čtvrtletí. Současně se očekává, že v příštích měsících ohrozí vývoj ekonomiky obchodní válka mezi USA a Čínou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme