Čína srovnává krok s Amerikou. Alespoň podle hamburgerů

Čínský juan se vyrovnal dolaru. Tedy srovnáváme-li tyto měny podle hamburgrového indexu, který používá magazín The Economist. Takzvaný Big Mac index už přes 25 let přepočítává reálnou hodnotu měn za pomocí ceny hamburgrů, které prodává skoro všude na světě americká firma McDonald.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pořádný hamburger

Pořádný hamburger | Foto: Fotobanka stock.xchng

Hamburgerový index je založen na myšlence, že většina potravin je vyrobena z místních zdrojů. V dokonalém světě by se tak za ně mělo platit všude stejně. V realitě má ale vliv na cenu také bohatství dané země a příjmy jejich obyvatel.

Podle indexu, postaveném na legendárním americkém produktu, je například euro oproti dolaru silně nadhodnoceno. Nejnadhodnocenější světovou měnou je pak Brazilský real.

Problémy analytikům hamburgerového indexu dělá ale už několik let Indie, kde se Big Mac neprodává. Namísto něj tedy The Economist plánuje použít k výpočtům Maharaja Mac, který je vyroben z kuřete.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme