Čína táhne dolů americkou burzu, nervozita se už dostává i do Evropy

Americké akcie při posledním obchodování oslabily. Hlavním důvodem byla nejistota kolem toho, co se ekonomicky děje v Číně. Tamní hospodářství totiž roste méně než dřív – jen o sedm procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejistota na čínském trhu vyvolává nervozitu makléřů v celém globálním světě

Nejistota na čínském trhu vyvolává nervozitu makléřů v celém globálním světě | Zdroj: ČTK

Sedmiprocentní růst je pro Čínu nejpomalejší tempo za posledních 24 let a velice hlasitě to naznačuje křehkost tamního hospodářství. K tomu se nedávno přidal prudký pád akcií na čínské burze.

Řada titulů totiž byla neuvěřitelně předražená, protože mezi čínskými domácnostmi se rozmohla móda kupovat akcie i za cenu, že si na to půjčí. Velký zájem akcie zdražil, obchodníci je proto začali prodávat, malí obchodníci se lekli a začal panický výprodej a pád cen.

Čínská vláda to vyřešila tím, že na půl roku zakázala všem větším akcionářům prodávat své akcie. Zákaz sice v první chvíli pomohl, ale nevyřešil základní problémy, takže například včera spadly čínské akcie na tamním trhu o šest procent.

Oslabuje i čínská měna, což dohromady vede k dalšímu zpomalení hospodářského růstu, k poklesu firemních zisků a ke zvýšenému riziku finanční krize a v důsledku také ke snížení poptávky domácností, které budou méně utrácet, a může se tak zadrhnout obchod.

Spojené státy jsou s Čínou obchodně i kapitálově hodně provázané, proto na její hospodářské potíže reagují tak citelně. Navíc slabší jüan znamená další zvýhodnění čínského zboží a jeho dovozu do Ameriky a i do Česka.

Potíže Číny dopadají i na ceny surovin

Čína jako obrovský výrobce kupovala výraznou část světových surovin - uhlí, ropu, plyn i kovy. Pokud ale zpomaluje její hospodářství, pak bude také spotřebovávat méně surovin.

Jejich ceny proto už teď významně klesají. Především proto, že obchodníci na komoditních burzách už dopředu snižují ceny - jsou ochotní kupovat jen levněji. Projevilo se to také na akciích firem, které kovy produkují. Například akcie McMoRan včera oslabily o více než tři procenta. Padaly také akcie energetických podniků.

Oslabování akciového trhu se už dostává i do Evropy. Obchodníci jsou totiž velice citliví na jakoukoli změnu nálady. Evropské akciové trhy včera oslabovaly. Investoři se obraceli k jistotám, proto posiloval švýcarský frank a japonský jen.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme