Čína tvrdí, že už je druhou největší ekonomikou světa

Čína je druhou největší ekonomikou světa. Tvrdí to viceguvernér čínské centrální banky, podle kterého tak nejlidnatější země světa předstihla Japonsko. Na prvním místě stále zůstávají Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Čína se dostala před Japonsko, uvedl I Kang, který je zároveň šéfem úřadu pro regulaci devizového trhu. Neřekl ale, jak k tomuto hodnocení dospěl.

Někteří experti v této souvislosti uvádějí, že současný žebříček je relativní, protože Čína za oběma zeměmi zůstává v příjmu na hlavu výrazně pozadu.

Růst čínské ekonomiky za první pololetí dosáhl 11,1 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, HDP pak činil téměř 17,3 bilionu jüanů. Japonsko přitom vlastní údaje zveřejní až v polovině srpna.

Viceguvernér centrální banky připomněl, že ekonomika země v uplynulých 30 letech rostla v průměru o více než 9,5 procenta ročně, a i když dojde k jejímu zpomalení, stále by mohla po roce 2020 růst o 5 až 6 procent, což by prý v dějinách lidstva nemělo obdoby.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme