Čínská odveta: od června se zvýší cla na dovoz amerického zboží v hodnotě 60 miliard dolarů

Peking se rozhodl uvalit od 1. června dodatečná cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu korun). Reaguje tak na nedávné zvýšení amerických cel na čínské zboží. V pondělí to oznámilo čínské ministerstvo obchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

USA uvalily nová cla na zboží z Číny. (ilustrační foto)

USA uvalily nová cla na zboží z Číny. (ilustrační foto) | Foto: Beck Diefenbach | Zdroj: Reuters

Spojené státy minulý týden zvýšily clo na dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) na 25 procent z dosavadních deseti. Prezident Spojených států Donald Trump v pondělí na twitteru varoval Čínu, že pokud přistoupí k odvetným opatřením na zvýšení amerických dovozních cel, bude to pro ni mít ještě vážnější důsledky.

I say openly to President Xi & all of my many friends in China that China will be hurt very badly if you don’t make a deal because companies will be forced to leave China for other countries. Too expensive to buy in China. You had a great deal, almost completed, & you backed out!

12:49 – 13. 05. 2019

10652 54058

Celní válka mezi oběma velmocemi se naplno rozhořela loni v březnu, kdy Trump podepsal dekret o uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů. Ve stejnou dobu vstoupila v platnost pětadvacetiprocentní cla na dovoz oceli a desetiprocentní cla na dovoz hliníku do Spojených států, která se rovněž výrazně dotkla Číny.

O dalších clech ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 50 miliard dolarů, Trump rozhodl v polovině června. Následovala cla ve výši deseti procent na zboží za 200 miliard dolarů, která se nyní zvýšila na 25 procent.

Trump navíc nařídil Úřadu amerického obchodního zmocněnce, aby zahájil proces vedoucí k uvalení cel na téměř veškerý zbývající dovoz z Číny. Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Čína na americké kroky reaguje protiopatřeními.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme