Jsme připraveni řešit spor s USA jednáním. Americké firmy jsou u nás vítány, řekl čínský vicepremiér

Čína je ochotna řešit obchodní konflikt se Spojenými státy prostřednictvím klidných rozhovorů a rozhodně se staví proti další eskalaci tohoto sporu. Uvedl to v pondělí čínský vicepremiér Liou Che. Dodal, že americké firmy jsou v Číně vítány a že s nimi bude dobře zacházeno. Prezident Donald Trump následně ochotu Číny k jednání uvítal a dodal, že rozhovory začnou v brzké době.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2019-08-05t162003z_1_190806-124651_dok.JPG

Čína je ochotna řešit obchodní konflikt se Spojenými státy prostřednictvím klidných rozhovorů a rozhodně se staví proti další eskalaci tohoto sporu. Uvedl to v pondělí čínský vicepremiér Liou Che (ilustrační foto) | Foto: Jason Lee | Zdroj: Reuters

Peking podle Trumpa telefonicky kontaktoval Washington a uvedl, že se chce vrátit k jednacímu stolu. „Začneme jednat velmi vážně,“ řekl. Čínského prezidenta Si Ťin-pchinga označil za velkého vůdce a uvítal jeho přání dosáhnout obchodní dohody.

Čínské ministerstvo zahraničí nicméně upozornilo, že je připraveno učinit další kroky na ochranu čínských zájmů v případě zavedení nových amerických cel na čínské zboží.

V pátek Trump oznámil dodatečné clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje zhruba 550 miliard dolarů (12,8 bilionu Kč). Reagoval tak na odvetná čínská cla na dovoz z USA v roční hodnotě 75 miliard dolarů.

Trump oznámil další navýšení cel na čínské zboží. Kroky Pekingu označil za ‚politicky motivované‘

Číst článek

Trump navíc na svém twitterovém účtu napsal, že americké podniky by měly hledat alternativy k podnikání v Číně, včetně přesunu výroby z Číny do USA.

Čínský vicepremiér v pondělí uvedl, že americké firmy jsou v Číně vítány a že s nimi bude dobře zacházeno. „Vítáme firmy z celého světa, včetně Spojených států, aby investovaly a podnikaly v Číně,“ prohlásil. Dodal, že Čína bude nadále vytvářet dobré investiční prostředí a chránit práva v oblasti duševního vlastnictví.

Americký ministr financí Steven Mnuchin uvedl, že Trump by mohl firmám odchod z Číny nařídit. Mohl by tak podle ministra učinit v případě, že by vyhlásil stav nouze.

Obchodní válka mezi USA a Čínou má negativní dopad na světovou ekonomiku a na finančních trzích vyvolává obavy z globální hospodářské recese. Investoři proto začali prodávat akcie a přesouvají peníze do bezpečnějších aktiv, jako jsou státní dluhopisy a zlato.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme