Čína začala uplatňovat odvetná cla na americké zboží, týkají se zemního plynu nebo masa

Tento krok je odvetou za nedávné zvýšení amerických cel na čínské výrobky. Roční dovoz amerického zboží do Číny dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu Kč). Podle agentury Bloomberg objasní Čína v neděli svoji oficiální pozici k obchodním jednáním s USA.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský prezident Si Ťin-pching.

Čínský prezident Si Ťin-pching. | Zdroj: Reuters

Čínské opatření zahrnuje celkem 5140 amerických produktů, včetně zkapalněného zemního plynu či různých druhů masa a alkoholu. Nová výše cla se u jednotlivých produktů liší, nejvyšší 25procentní sazba se týká téměř 2500 položek.

Trump pohrozil Mexiku postupným navyšováním cla na veškeré zboží. Zrušit ho chce s poklesem migrace

Číst článek

Peking tento krok ohlásil 13. května. Učinil tak několik dnů poté, co Washington zvýšil clo na dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) na 25 procent z předchozích deseti. Bílý dům toto zvýšení zdůvodnil tím, že Peking porušil sliby učiněné v rámci obchodních rozhovorů.

Podle agentury Bloomberg Čína zveřejní v neděli na tiskové konferenci vládní zprávu, v níž stanoví svou oficiální pozici k obchodním jednáním s USA. Novináři na ní budou mít nezvykle možnost klást dotazy náměstkovi ministra obchodu Wang Šou-wenovi.

Obchodní konflikt

Celní válka mezi USA a Čínou se naplno rozhořela loni v březnu, kdy Trump podepsal dekret o uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů. Ve stejnou dobu vstoupila v platnost pětadvacetiprocentní cla na dovoz oceli a desetiprocentní cla na dovoz hliníku do USA, která se rovněž výrazně dotkla Číny.

Jednání mezi USA a Čínou zkrachovala kvůli svobodnému internetu, píše hongkongský deník

Číst článek

O dalších clech ve výši 25 procent na čínské zboží v hodnotě 50 miliard dolarů ročně Trump rozhodl v polovině loňského června. Následovala cla ve výši deseti procent na zboží za 200 miliard dolarů, která se nyní zvýšila na 25 procent.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Čína na americké kroky reaguje protiopatřeními.

Peking v pátek podle agentury Bloomberg uvedl, že vytvoří seznam „nespolehlivých“ společností, které na čínském trhu poškozují domácí firmy. Čínská vláda má údajně rovněž připravený plán omezení vývozu vzácných kovů do Spojených států, k němuž přistoupí v případě, že si to vývoj napjatých obchodních vtahů vyžádá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme