Čína věří ve stabilitu eurozóny i eura

Čínský premiér míří do Evropy. V době dluhové krize přiváží Wen Ťia-pao další investice i psychologickou pomoc. Postupně navštíví Maďarsko, Velkou Británii a Německo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Čínský premiér Wen Ťia-pao | Zdroj: Reuters

Čínští ekonomové v této souvislosti varují, že Peking sám nemůže být spasitelem eurozóny. EU je v současnosti největším hospodářským partnerem Číny, vzájemná obchodní výměna vloni dosáhla čtyř set miliard dolarů.

„Problémy Řecka jsou velmi vážné, proto současná cesta premiéra Wen Ťia-paa do Evropy ilustruje důvěru Pekingu v tento region,“ uvedl profesor Ting Č'-ťie z pekingské Univerzity mezinárodního obchodu a ekonomie.

Jak dodal, Čína má také osobní zájem na řešení dluhové krize v eurozóně, protože zhruba čtvrtinu svých devizových rezerv přesahujících tři biliony dolarů drží v eurech. Ekonomická témata včetně dalších možných investic tak budou jednání Wen Ťia-paa v Budapešti, Londýně i Berlíně dominovat.

Opomenuta ale nezůstane ani otázka lidských práv v Číně. I proto podle některých expertů Peking propustil z vězení známého umělce a aktivistu Aj Wej-weje právě před odletem premiéra Wen Ťia-paa do Evropy.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme