Prodávat víno v Číně není lehké. ‚Musíte být žralok nebo mít nekonečnou trpělivost‘,' říkají vinaři

Není mu ještě ani třicet let, patří do střední společenské třídy a dává přednost červenému. Tak vypadá typický milovník vína v Číně. Jen v loňském roce dovezla Čína bezmála 700 milionů litrů vína a největší úspěch tam mají značky z Francie nebo Chile. Trh se ale rychle zaplňuje a uspět na něm je stále těžší.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veletrh vína v Hongkongu

Veletrh vína v Hongkongu | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Nabízí tady celý svět. To je moje oblíbená věta – vždy si musí každý uvědomit, že tady bojuje proti celému světu. Tady jsou všichni,“ popisuje pro Radiožurnál čínský trh z pohledu vinaře Marek Vyskočil. Třetím rokem se pokouší naučit čínskou střední vrstvu pít moravská vína, slivovici, ale třeba i absint.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak v Číně prorazit s evropským alkoholem? Poslechněte si v reportáži Davida Jakše

„Číňan preferuje zavedené značky. Je konzervativní, nevěří novým věcem. Vozíme sem třeba náš skvělý tokaj, ale proti francouzským vínům nemáme šanci. Francouzi mají skoro padesát procent trhu,“ říká smířlivě Ivan Lörincz, maďarský obchodník s vínem.

Kvalitní francouzské, chilské nebo jihoafrické víno je v Číně o padesát až osmdesát procent dražší než v Evropě. Cenu zvedá hlavně doprava. A také to, že naprostá většina dovozců tady prodává přes domácí firmy. Daleko rychleji tak vyřídí clo a dostanou svou značku to sítě domácích distributorů.

„Na čínském trhu nemáte bez domácího partnera šanci. Ztratíte se v labyrintu vztahů a předpisů. Buď musíte být žralok, nebo mít nekonečnou trpělivost. Nejlépe obojí,“ směje se pan Murinu, moldavský obchodník s vínem. Naučil se čínsky, vyměnil už dva místní obchodní partnery a raduje se z toho, že Číňané prý začínají vínu víc a víc rozumět.

Každý soupeř je podle něj k poražení, kromě jednoho. Jmenuje se baj-džo, vypaluje se s rýže a v „říši středu“ ho koupíte naprosto všude. Tahle levná a silná kořalka tady vládne už několik tisíc let a z čínského stolu ji prý nedostane ani sebelepší víno.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme