Čína začíná bojovat s inflací. Pocítí to i globální ekonomika

Čína prohrává boj s inflací. Podle sobotního vydání listu People's Daily spotřebitelské ceny údajně i v květnu rostly v průměru rychlejším, než pětiprocentním tempem. To podpořilo hypotézu, kterou na konci týdne zveřejnila bankovní skupina Société Générale. Jak v ní uvádí, nejenže Čína inflaci nezvládne, ale ještě jí vyveze do světa. Mluví se o dominovém efektu. První kostička, zvýšení spotřebitelské poptávky v Číně, už přitom padla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína. Peking. Jüan. Peníze

Čína. Peking. Jüan. Peníze | Zdroj: Reuters

Ropa a ocel kvůli poptávce z Číny celosvětově zdražily. Teď rostou ceny bavlny a jídla. U dalších produktů se zájem Číny projeví v nejbližší době. „Nejen Čína, ale celý asijský region se bude z pohledu inflace chovat jinak než v minulých dvou dekádách,“ upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek ve Světě o osmé.

Svět byl podle něj zvyklý na to, že Čína působila na globální ekonomiku dezinflačně. „Extrémně levná pracovní síla umožňovala vyrábět velmi levné zboží, které následně zaplavovalo svět. A my dneska vidíme, že se situace asi opravdu začíná měnit,“ řekl Vejmělek.

Upozornil na to, že v Číně začínají růst mzdy a země se více začíná soustředit na domácí poptávku, jejíž potenciál je vysoký. „To s sebou ponese inflační tlaky, takže nadcházející dekáda může být opravdu ve znamení vyššího inflačního vývoje. Epicentrum asi bude v rychle rostoucí Asii. A samozřejmě to bude mít dopad na globální ekonomiku jako celek, včetně Evropy,“ podotkl analytik.

Pro ČR je větší hrozbou DPH

Čínská inflace bude pro globální hospodářský růst zřejmě minimálně znamenat hrozbu. „Zejména pokud se inflační tlaky projeví ve vysokých cenách surovin, tedy vstupů pro výrobu. Globální poptávka je kvůli krizi už poměrně dlouhou dobu velmi slabá, takže dražší komodity by šly opět na úkor ziskových marží producentů. A ty už jsou v mnoha případech hodně nízké,“ řekl Vejmělek.

Překvapením podle něj ale je to, že v českých inflačních číslech žádné nebezpečí zatím není. „Poslední inflační číslo u nás bylo pouze 1,6 procent, čili jsme výrazně pod 2procentním inflačním cílem centrální banky. Ve zbytku letošního roku bych očekával přeci jen mírnější růst inflace, ale ta by měla oscilovat okolo 2 procent, tedy nic dramatického,“ řekl Vejmělek.

Více než Čína se ale na české inflaci zřejmě projeví plánované zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent. „A podle našeho názoru bude v příštím roce inflace někde kolem 3 procent,“ upřesnil ekonom.

Z inflace obecně profitují dlužníci, naopak na ni doplácejí věřitelé. Lidé by se podle Vejmělka hlavně měli snažit nedržet nadbytečnou hotovost.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme