Čína zastavila vývoz vzácných kovů do Japonska

Čína odmítá zprávy o zastavení vývozu vzácných kovů do Japonska kvůli současné diplomatické roztržce. Peking přesto i nadále požaduje okamžité propuštění zadržovaného kapitána. Čína v reakci na postup japonských úřadů už přerušila kontakty na ministerské úrovni a odložila řadu jednání. Ruší však i některé kulturní akce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínské noviny

Čínské noviny | Zdroj: ČTK

Čínské ministerstvo obchodu se ohradilo proti tvrzení listu New York Times, že přerušila dodávky důležitých vzácných kovů, které jsou zapotřebí při výrobě iPodů, elektromobilů, střel i dalších produktů. Například každý z hybridních vozů Toyota Prius obsahuje 12 kg těchto kovů.

Podle Pekingu se ale zprávy amerického deníku nezakládají na pravdě. Čína, která v současnosti těží 95 procent vzácných kovů, mimo jiné terbia, neodymia nebo ceria, se přesto snaží jejich export omezovat s odůvodněním, že je sama potřebuje.

Spor s Japonskem přesto pokračuje a čínský premiér Wen Ťia-pao, který se v New Yorku účastní zasedání VS OSN, varoval Tokio před dalšími protiopatřeními, pokud nebude zadržovaný kapitán okamžitě propuštěn.

Japonský soud prodloužil vyšetřovací vazbu zadržovanému kapitánovi, jehož plavidlo se u sporných ostrovů ve Východočínském moři ovládaných Japonskem střetlo s čluny císařské pobřežní stráže.

Robert Mikoláš, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme