Čína zatím české studenty neláká. V budoucnu se ale může stát běžnou pracovní destinací

Nezaměstnanost v České republice je sice nejnižší za poslední dva roky, stále se ale pohybuje nad 8 procenty. Řešením problémů s nedostatkem pracovních míst může být například hledání práce v cizině. Jedním z velmi slibně se rozvíjejících trhů je Čína. Jsou tu ale kulturní rozdíly a také velká vzdálenost od domova. Jen zlomek potíží, které by musel případný adept na práci v Číně překonat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Buddhistický klášter

Buddhistický klášter | Foto: Robert Mikoláš

Nezaměstnanost v ČR se pohybuje nad 8 procenty. Jednou ze skupin, která si obtížně hledá práci, jsou absolventi škol. I proto někteří začínají uvažovat o práci v zahraničí, a to zejména rychle ekonomicky rostoucích zemích, jako je například Čína. Většina studentů VŠE by ale do Číny přeci jen pracovat nešla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Práce pro studenty v Číně. Téma reportáže Aleše Pitína.

„Jsem závislý na svých přátelích, proto bych ČR neopustil,“ uvedl například student zmíněné vysoké školy. „Lákala by mne spíše Francie, ale Čína rozhodně ne,“ přidala důvod další studentka.

Najdou se ale i prozíravější studenti, kteří vidí čínský potenciál a práci v této asijské zemi by přijali. „Určitě bych si dovedla představit tam pár let žít a pracovat. Pokud by se naskytla zajímavá nabídka, tak proč ne,“ zmínila jedna ze studentek VŠE.

Zájem o řeč

Přestože zájem o práci v Číně není mezi studenty tak velký, zájem o čínštinu naopak u vysokoškoláků roste. Myslí si to alespoň vedoucí katedry anglického jazyka VŠE Alena Češková.

Na Číně řadu studentů lákají nové zkušenosti, možnost vysokých výdělků a možnost poznat odlišnou kulturu. Většina studentů ale netuší, v jakých konkrétních oborech by se chtěli v Číně realizovat. Najdou se ale i tací, kteří hledají na zmíněné příležitosti i jiné části.

„Zajímá mne, jak se bude v Číně vyvíjet stav dodržování lidských práv. Vadí mi například přístup některých čínských developerů, kteří lidem na pobřeží bez náhrady zbourají obydlí a vystavují zde obří administrativní centra,“ uvedl další student.

"Zájem o studium čínštiny například na fakultě mezinárodních vztahů jednoznačně je. Do prvních semestrů se totiž ročně hlásí 100 až 150 nových studentů,“ uvedla Češková. Naopak zájem středoškoláků o čínštinu je mizivý.

Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme