Čína zavádí clo na výrobky z elektrooceli z EU, Japonska a Koreje

Čína, kterou některé západní země obviňují, že trh zaplavuje levnou ocelí, začala zavádět antidumpingová cla ve výši až 46,3 procenta na produkty z elektrooceli dovážené z Japonska, Jižní Koreje a zemí Evropské unie. Informovala o tom dnes tisková agentura Nová Čína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský ministr financí Lou Ťi-wej

Čínský ministr financí Lou Ťi-wej | Zdroj: Reuters

Peking začal podle agentury se zaváděním cel již v sobotu, neboť při vyšetřování ministerstva obchodu se našly důkazy o dumpingu, který škodí čínskému průmyslu. Cla se pohybují od 37,3 do 46,3 procenta a platit mají pět let.

Elektroocel se používá hlavně při výrobě velkých generátorů a elektrických transformátorů.
Čína je největším producentem oceli na světě. Poptávka na domácím trhu se však snižuje a země se potýká s obrovskou nadprodukcí, kterou se snaží prodat v zahraničí. Vývoz ocelárenských produktů z Číny loni vzrostl o 19,9 procenta na 112 milionů tun, uvedla agentura Reuters.

Firmy ze Spojených států i z Evropy tvrdí, že Čína deformuje světové ceny, protože kvůli zpomalování poptávky na domácím trhu se snaží prodat svou nadprodukci v zahraničí za dumpingové ceny. EU i USA proto uvalily na čínskou ocel vysoká cla.

Čína obvinění odmítá a tvrdí, že čínské ocelárny jsou efektivnější a mají mnohem nižší náklady než zahraniční konkurenti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme