Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu roste. Přispívají k tomu mimo jiné nižší ceny surovin

Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu se v listopadu překvapivě vrátila k růstu. Přispěly k tomu nižší ceny některých surovin a pokles problémů s dodávkami elektřiny. Oznámil to v úterý čínský statistický úřad.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční obchod, export, ekonomika, strojírenství, auto

Čínský zpracovatelský průmysl zaznamenal v říjnu nečekaný růst, oznámil čínský statistický úřad | Zdroj: Reuters

Index nákupních manažerů, který je ukazatelem aktivity ve zpracovatelském průmyslu, za listopad vystoupil podle předběžných údajů na 50,1 bodu z říjnové hodnoty 49,2 bodu. Poprvé za tři měsíce se tak dostal nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Analytici podle agentury Reuters očekávali, že se index zvýší na 49,6 bodu.

Čína pustí do vzduchu opravené letouny Boeing 737 MAX. Společnost jí má dodat přes sto dvacet strojů

Číst článek

„Zafungovala série nedávno zavedených opatření k zabezpečení dodávek energií a ke stabilizaci cen,“ uvedl Čao Čching-che ze statistického úřadu. „Omezení v dodávkách elektřiny se v listopadu zmírnila, zatímco ceny některých surovin výrazně klesly,“ dodal.

Příznivé zprávy dnes přišly také z japonského průmyslu. Podle vládní zprávy se tam průmyslová výroba v říjnu meziměsíčně zvýšila o 1,1 procenta. Zaznamenala tak první růst za čtyři měsíce.

„Slabá produkce automobilek v předchozích třech měsících brzdila celkovou průmyslovou výrobu v Japonsku, situace se však zlepšila,“ uvedl podle agentury Reuters ekonom Takeši Minami ze společnosti Norinchukin Research Institute.

Výroba automobilů v Japonsku se v říjnu meziměsíčně zvýšila o 15,4 procenta. Zaznamenala tak první nárůst za čtyři měsíce. Za oživením výroby stál pokles výpadků v dodávkách součástek z Asie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme