Čína zvažuje mnohem větší pomoc eurozóně, než dávala dosud najevo

Čína by mohla pomoci Evropě s dluhovou krizí. Řekl to čínský premiér Wen ťia Pao po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Potvrdil také, že jeho země se chystá nakupovat evropské dluhopisy v daleko větší míře než dosud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová se setkala s čínským premiérem Wen ťia Paem.

Německá kancléřka Angela Merkelová se setkala s čínským premiérem Wen ťia Paem. | Zdroj: Reuters

Peking zvažuje, že podpoří eurozónu, a dokonce může přispívat i do obou unijních záchranných fondů – jak do Evropského fondu finanční stability, tak do Evropského stabilizačního mechanismu.

Po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to údajně slíbil čínský premiér Wen Ťia-pao. Čína ale podle něj – ještě než do eurozóny vloží kapitál – potřebuje záruky a podrobnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík mluví o návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v Číně v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

„Je jasné, že situace může být ještě podmíněna některými dalšími souvislostmi. Číňané jasně říkají, že nechtějí být lídrem v tom procesu.,“ uvedl ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík.

O výši možné finanční pomoci se zatím nejednalo. Přesto euro po těchto prohlášeních téměř okamžitě výrazně zpevnilo vůči dolaru a dalším světovým měnám.

Angela Merkelová dnes taky na čínského premiéra apelovala, aby jeho země účinněji prosazovala ochranu práv duševního vlastnictví a aby německé podniky měly na čínský trh takový přístup, jaký mají čínské společnosti na německý.

Čína zvažuje prohloubení finanční pomoci eurozóně

Číst článek

Kancléřka Angela Merkelová do Pekingu přijela na dvoudenní jednání, zaměřené především na řešení krize v eurozóně a posílení investic do evropské ekonomiky. Během dvoudenní návštěvy Číny by měla řešit nejen dluhy eurozóny, ale také jednat o posílení bilaterální důvěry a obchodních vztahů mezi Berlínem a Pekingem.

Ještě na podzim minulého roku se psalo o tom, že jestli se Čína rozhodne Evropu finančně podpořit, bude žádat záruky, že o peníze nepřijde. Na začátku prosince minulého roku tvrdili zástupci čínské vlády, že Evropa od nich finanční vzpruhu čekat nemůže.

Merkelová pokračuje v čínském turné schůzkou s premiérem

Číst článek

Veronika Sedláčková, Kateřina Procházková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme