Číňané kupují obří podíl ve firmě Ferreti, milují totiž luxusní jachty

Do roku 2015 se prodej luxusních jachet v nejlidnatější zemi naší planety zdesetinásobí. Není tedy divu, že čínská společnost kupuje i nejznámějšího výrobce luxusních jachet na světě, italskou společnost Ferretti. Italská média tak mluví o pokračujícím výprodeji značky Made in Italy. Číňané si naopak mnou ruce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jachta Eclipse

Jachta Eclipse | Foto: Blohm + Voss

Podstatou obchodu, kterou s firmou Ferretti uzavřela čínská společnost Šan-tung Heavy Industry, je pětasedmdesáti procentní podíl za 374 milionů eur.

Pro světoznámého výrobce luxusních jachet těžce postiženého hospodářskou a finanční krizí představuje tato dohoda doslova záchranné laso, pro Číňany zase výhodnou investici.

Vždyť počet miliardářů i milionářů se v nejlidnatější zemi světa i nadále zvyšuje a jedním ze symbolů jejich bohatství jsou právě i jachty. V současnosti jich v čínských přístavech sice kotví jen asi tisícovka, ovšem do tří let jich má být už přes deset tisíc. Vzestupný trend má i nadále pokračovat.

Movití Číňané touží po lodi stejné jako třeba vlastní hollywoodská hvězda a hudební superstar Jeniffer Lopez nebo americký rapper P. Diddy. A že stojí i více než osm milionů, to je příliš netrápí.

Navíc italské produkty mají v ČLR velmi dobrý zvuk, a tak není divu, že si mnou ruce i tamní prodejci vozů Ferrari nebo oděvů Prada.

Významný finanční list Il Sole 24 Ore ovšem článek o prodeji výrobce jachet nadepsal symbolickými slovy "Made in Italy, bye, bye". Číňané ale slibují, že management firmy zůstane italský a z Apeninského poloostrova se nebude stěhovat ani sídlo firmy, ani výrobní závody.

Robert Mikoláš, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme