Číňané mají zájem o francouzské zámky s vinicemi, vlastní už dvě desítky

Bordeaux po čínsku. Tak lze označit poslední trend slavných vinic. Stále více „chateau“ se ocitá v čínských rukou a zejména patrioti jsou přesvědčení o tom, že se prodává kulturní dědictví země. Číňanům patří už dvě desítky zámků s vinohradem a na další už čínští investoři netrpělivě čekají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinice

vinice | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Ta zpráva mnohé zklamala. Čínští investoři získali v Bordeaux poprvé chateau, které má klasifikaci Grand Cru Classe a nachází se v regionu St. Emilion. Chateau Bellefont Belcier se tak ocitlo v čínských rukou a může jít o převratný prodej.

Přestože Bordeaux je už téměř z poloviny v cizích rukou a o zájmu Číny se ví už delší čas, tak až dosud se Číňanům nepodařilo získat žádný z nejprestižnějších zámků. To se teď změnilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o zájmu Číňanů o vinice v Bordeaux natočil francouzský zpravodaj Jan Šmíd.

Pokračuje se tak v trendu, který je ve Francii stále patrnější. To, co je a bylo chloubou země, se stále častěji ocitá v rukou zahraničních investorů. Bordeaux a Čína jsou typickým příkladem, zatímco Burgundsko se více méně stále drží.

Ale trend se netýká jen vína. Nejprestižnější nemovitosti v Paříži vlastní cizinci, zejména ze zemí středního a Blízkého východu. Zájem mají především o paláce s neobvyklou historií a k nelibosti památkářů, ale i Pařížanů obecně, si je přestavují k obrazu svému, což budí odpor.

Katarský emír koupil na nejprestižnějším pařížském místě, na ostrově svatého Ludvíka, nádherný dům ze sedmnáctého století Lambert. Když si v něm chtěl udělat bazén a vybudovat podzemní parkoviště, zvedla se vlna odporu.

Velká část nemovitostí včetně slavných restaurací v Paříži byla zakoupena cizinci, a tak se Francouzům postupně rozpadá pod rukama to, co by se dalo označit za národní a kulturní dědictví.

Ne všechny to však mrzí. Vždyť žádná vinice se z Bordeaux do Číny stěhovat nebude. Otázkou ovšem zůstává, jak bude po letech vypadat ono víno.

Jan Šmíd, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme