Číňané prý pomohou při odhalování plagiátů

Čína chce spolupracovat s Českem při odhalování padělků zboží. Nelegální plagiáty poškozují dobré jméno našich výrobců a připravují je ročně o stovky milionů korun. Firmy musejí mnohdy také propouštět pracovníky. Ministerstvo průmyslu dnes oznámilo, že s firmami bude o jejich potížích jednat na čínském velvyslanectví

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking - Zakázané město

Peking - Zakázané město | Foto: de.wikipedia.org

Tužky Hartmuth od Koh-i-nooru, minimotorky od firmy Blata, výrobky od Brisku, Bohemia piano, Tatry nebo Velosteelu, to je jen několik příkladů, co Číňané kopírují. Případ motorek Blata je asi nejkřiklavější. Plagiáty se dostaly i na náš trh. Problém trvá už tři roky, a nepomohla ani návštěva v Číně.

"Samozřejmě to má vliv na naše prodeje, vliv na zisky, a tím pádem se nedá investovat do vývoje. Ačkoliv se snažíme podnikat všechny kroky, které jsou k dispozici v Evropské unii, abychom je zadrželi, popřípadě abychom zamezili dovozu do Evropské unie, tak tato opatření nejsou příliš efektivní," řekl Lukáš Vašíček ze správního oddělení firmy.

Čínské úřady teď začínají mluvit o potřebě problém řešit, vysvětluje Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu. "Čínská strana informovala o tom, že zřídila pracovní skupinu při vládním výboru, který se má těmito problémy zabývat."

Často výrazně nižší ceny padělatelské produkce mohou českého dodavatele úplně vytlačit z trhu a způsobit mu tak vážné existenční potíže, doplnil Tlapa a nabádá poškozené firmy, aby se na ministerstvo obrátily. "Jejich stížnosti projednáme společně se zastoupení Čínské republiky v České republice a oficiální cestou budeme žádat o to, aby tyto podmínky ochrany duševního vlastnictví byly při těchto projektech respektovány."

Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme