Číňané v Česku poprvé utráceli více než Rusové. Kupují hlavně šperky a hodinky

Rusové už nepatří mezi turisty, kteří v Česku utrácejí nejvíce peněz. Poprvé je překonali návštěvníci z Číny. Vyplývá to z údajů společnosti Global Blue.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking však dělá vše pro to, aby své emigranty použil pro své kampaně politické propagandy. Ilustrační foto

Peking však dělá vše pro to, aby své emigranty použil pro své kampaně politické propagandy. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka RGBStock

Čínští turisté v Česku v létě utratili za nákupy v průměru 20 tisíc korun, což je meziročně zhruba o 4000 více.

Nejvíce si dopřávali cizinci z Hongkongu, kteří v České republice nechali 28 tisíc korun, tedy dvojnásobek než ve stejném období loni.

„Pokud asijští turisté cestují do Evropy, už tak musejí vynakládat značné peníze na cestu – koupě letenky, rezervace hotelu a tak dále, takže tuto cestu si může dovolit především vyšší střední vrstva a případně vyšší vrstva obyvatelstva,“ vysvětluje Zuzana Roubíčková ze společnosti Global Blue.

Číňané v českých obchodech nejvíce nakupují šperky a hodinky, které tvoří necelou polovinu jejich útraty. Podobný zájem mají také o oblečení, které se na nákupech Číňanů podílí ze 40 procent. Na třetím místě je sklo.

Ruští turisté nejraději nakupují módu a s poměrně velkým odstupem následují šperky a hodinky, elektronika a sklo.

Podle dat Českého statistického úřadu popularita Česka u cizinců roste. Od začátku roku do září jich přijelo přes 21 milionů, což je meziročně o osm procent více. Velký zájem dokládají i rekordní počty turistů, kteří v Česku přenocovali, a to hlavně z Německa.

„Určitě je to oživením německé ekonomiky a cestovního ruchu z Německa. Němečtí občané i občané ostatních států dokážou pokrýt výpadek ruské klientely,“ dodává Pavel Vančura z Českého statistického úřadu.

Ruských turistů se v Česku do září ubytovalo téměř o 40 procent méně než ve stejném období loni.

Útraty zahraničních turistů ze zemí mimo EU v českých obchodech (podíly v procentech) | Foto: ČTK

Simona Bartošová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme