Číňané vykázali větší růst, než se předpokládalo

Čínská ekonomika je stále silnější, dostává se na úroveň Německa. Ve třetím čtvrtletí letošního roku rostla o jedenáct a půl procenta, což je o jedno procento víc, než za stejné období v loňském roce. V současnosti je hodnocena jako čtvrtá nejsilnější na světě, v pořadí třetí Německo má dostihnout v průběhu několika týdnů, podle některých expertů už dokonce Spolkovou republiku předstihlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking - Zakázané město

Peking - Zakázané město | Foto: de.wikipedia.org

Někteří analytikové očekávali o něco mírnější růst, a to i kvůli snaze čínské vlády zamezit přehřátí ekonomiky. Peking v průběhu uplynulých měsíců zavedl několik makroekonomických regulačních opatření, jako omezení výhod pro zahraniční investory. Od začátku roku také pětkrát zvedl úrokové sazby.

Čínskému hospodářství se nyní daří hlavně kvůli zvyšujícímu se vývozu a investic do nových výrobních závodů. Peking ale v příštích letech očekává postupné zpomalení, zejména kvůli rostoucí ceně ropy a lidské práce. Podle odhadů by však už kolem roku 2020 mohla Čína dostihnout Spojené státy a stát se nejsilnější ekonomikou na světě.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme