Číňané zvyšují investice v Evropě. Za rok 2013 v ní utratili přes 3 miliardy eur

Číňané v Evropě skupují stále více společností i budov. Vloni investovali v různých zemích Starého kontinentu přes tři miliardy eur, což je ve srovnání s předchozím rokem třikrát více. A podle expertů bude tento trend pokračovat i letos.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn patří mezi nejdůležitější ekonomická centra.

Londýn patří mezi nejdůležitější ekonomická centra. | Foto: Wikimedia Commons, volné dílo, Mewiki

Číňané mají takový zájem o evropské firmy a nemovitosti, protože věří ve zlepšení ekonomické situace v Evropě a mají také pro své nákupy dostatek finančních prostředků. Ostatně to potvrzuje právě to trojnásobné zvýšení investic v evropských zemích.

Nejzajímavější jsou pro Číňany investice do infrastruktury, dále do malých a středních podniků a pak nemovitosti. Nejaktivnějším kupcem v loňském roce byla společnost Gingko Three, prodloužená investiční ruka státního úřadu pro správu devizových obchodů, která skoupila celkem 16 nemovitostí či pozemků s příslušenstvím za 1,82 miliardy eur.

Nejlukrativnější je pro Číňany Velká Británie a především pak hlavní město Spojeného království Londýn, kde se do čínských rukou dostala třeba známá ikona metropole, moderní budova pojišťovny Lloyd's, kterou za 304 miliony eur získala druhá největší čínská pojišťovna, Pching An Insurence. Byla to pro ni vůbec první takováto akvizice v zahraničí.

Číňané kupují i třeba vinice

Celkem pak čínské firmy koupily 43 nemovitostí, v roce 2012 jen deset. Zájem o podobné investice se dá očekávat i letos, opět hlavně v Londýně. Například China Investment Corp už oznámila, že za téměř miliardu eur koupí od amerického vlastníka komplex Chiswick Park. Čínský státní developer Greenland Group chce zase investovat do dvou projektů 1,2 miliardy eur.

Zájem ale Číňané mají také o další evropské státy, ve Francii třeba skupují vinice a vinařství, už dříve také získali německé průmyslové firmy jako například výrobce vysokozdvižných vozíků Kion Group či strojaře Putzmeister, který se specializuje na zpracování cementu.

Mezi dalšími akvizičními cíli se octla britská značka cereálií Weetabix a státní energetický kolos China Three Gorges koupil 21procentní podíl v portugalských elektrárnách EDP.

Vinice rodiny Despres | Foto: Jan Šmíd

Evropa dříve vábení čínských investic odolávala, nyní je tomu zcela opačně. Hlavním důvodem bylo propuknutí dluhové krize, kdy došlo skutečně k obratu o 180 stupňů. A lze to vidět i na počtu evropských delegací, které se v Pekingu snaží získat čínské investory, evropští politici v Číně doslova lobbují.

Číňané ale sami neskrývají motivaci získat podíl na lukrativním evropském trhu, nabízet zde vlastní produkty, jiné firmy zase chtějí naopak dostat evropské výrobky na čínský trh. Jako výhodu pak vnímají atraktivní lidské zdroje v Evropě i kvalitní zázemí pro výzkum a vývoj.

Na druhé straně se však objevují varování, že Čína se svými mohutnými investicemi v Evropě sleduje i jiné než ekonomické cíle. Pekingu vadí neustálá kritika dodržování lidských práv v Číně, ráda by se dostala i k vyspělým zbrojním technologiím. Snaží se také zajistit přístup třeba do Arktidy, proto má zájem o Island.

Robert Mikoláš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme