Číňany zajímá obchod s Amerikou více než nový prezident

Mladí Číňané se radují z výhry Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách. Čínští podnikatelé naopak často fandili na byznys orientovanému Mittu Romneymu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína se připravuje na 18. Sjezd KSČ

Čína se připravuje na 18. Sjezd KSČ | Zdroj: Reuters

Čínský prezident Chu ťin Tchao potvrdil, že znovuzvolenému prezidentu Baracku Obamovi dnes do Bílého domu telefonoval a gratuloval k vítězství.

Během rozhovoru vyzdvihl potřebu vzájemné spolupráce Číny a Spojených států, dvou největších ekonomik světa.

Americké volby sledovali v Číně ale i běžní občané, nejen politici. Jak uvedla televize CCTV, až třetina dotázaných Číňanů je považovala za zajímavé, poučné a předvolební debaty dokonce za zábavné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínské reakci na americké prezidentské volby zprostředkovala v Odpoledním Radiožurnálu asijská zpravodajka Kateřina Procházková

Mladí Číňané pak údajně většinou podporovali Baracka Obamu. Starší podnikatelé drželi palce spíše Mittu Romneymu, o kterém si myslí, že je více orientovaný na byznys a Číně by tak mohl být prospěšnější.

„Romney není z dělnické třídy, je to podnikatel. Fandil jsem mu, protože by jistě více podporoval rozvoj ekonomiky mezi Čínou a Spojenými státy. Škoda, že nevyhrál,“ říká jeden z podnikatelů He Cang yuan.

Jako první o vítězném Baracku Obamovi napsala čínská agentura Sinchua – hlásná trouba vlády. Prezidentský post podle ní obhájil proto, že zavedl ve Spojených státech reformu zdravotnického systému, pracuje na snižování daní a bojuje s ekonomickou krizí.

Většina čínských médií pak častěji než o novém prezidentovi píše o čínsko-amerických vztazích a posilování vzájemného obchodu. Některá z nich si samozřejmě neodpustila komentáře o tom, že kampaň obou kandidátů byla postavena na kritice Číny a čínské měny.

SLEDUJEME ONLINE: Obama obhájil prezidentský mandát, Romney uznal porážku

Číst článek

International Herald Leader zase napsal, že je jedno, zda vyhrál demokrat nebo republikán, protože oba mají s Čínou dobré vztahy.

Podle čínské agentury Xinhua pomohlo Obamovi k opětovnému vítězství v prezidentských volbách zdravotní reforma, snižování daní a boj s ekonomickou krizí.

V Pekingu zítra začíná 18. sjezd KSČ, na kterém komunisté jmenují nové vedení země včetně prezidenta a premiéra. Běžní Číňané ale do volby nemohou nijak zasáhnout.

Barack Obama poděkoval voličům i své rodině. Romneymu nabídl spolupráci

Číst článek

Budoucím prezidentem se v Číně pravděpodobně stane Si Ťin-pching. Ten už se byl v únoru představit ve Spojených státech, kde se setkal také s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Čínská média tehdy psala, že setkání obou vrcholných politiků dopadlo velmi dobře. Jak ale bude vypadat jejich spolupráce, na to si ještě pár měsíců budeme muset počkat do nového roku, kdy Si Ťin-pching bude teprve oficiálně jmenován po Chu´tin Tchaovi čínským prezidentem.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme