Číně hrozí další snížení ratingu, reformy stačit nebudou, tvrdí agentura Moody's

Pokud Čína zásadně nezkrotí své zadlužení, hrozí jí další zhoršení ratingu. Strukturální reformy ke zlepšení situace stačit nebudou. Podle agentury Reuters to v pátek uvedli představitelé mezinárodní ratingové agentury Moody's.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský jüan

Čínský jüan | Zdroj: Reuters

Agentura ve středu zhoršila úvěrová hodnocení Číny o jeden stupeň na A1 a svůj krok vysvětlila předpokládaným zpomalováním hospodářského růstu a pokračujícím růstem dluhu, což obojí podkope finanční pozici druhé největší ekonomiky světa.

Čína tento krok ostře kritizovala, hodnocení podle ní vychází z nevhodné metodologie, potíže ekonomiky zveličuje a reformní snahy vlády podceňuje.

Moody's sice věří, že čínské reformy mohou nárůst zadlužení zpomalit, ale dluh nijak podstatně nesníží. V internetovém přenosu, který agentura Reuters monitorovala, to uvedla představitelka agentury Marie Dironová.

Překoná-li růst zadlužení limity agentury Moody's, stupeň A1 Číně dlouho nevydrží, doplnil viceprezident úvěrové strategie agentury Li Siou-ťün. K výši dluhu a termínu dalšího hodnocení se však blíže nevyjádřil.

Čínský dluh nyní představuje zhruba 300 procent hrubého domácího produktu země. Moody's předpokládá, že růst čínské ekonomiky se v nadcházejících letech zpomalí na asi pět procent z 6,7 procenta v loňském roce. Podle Pekingu má letos činit 6,5 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme