Čínská burza po zásahu státu zastavila propad. Odborníci však stále varují před krizí

Čína se snaží zastavit rychlý propad akciových trhů. Majitelé cenných papírů s více než pětiprocentním podílem ve firmách proto nebudou moci příštích šest měsíců svoje akcie prodávat. Úřady varovaly, že případné porušení nařízení budou tvrdě trestat. Podle některých ekonomů by se oslabení čínské ekonomiky mohlo přenést i na starý kontinent. Mohlo by totiž znamenat menší poptávku po evropských produktech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané s napětím sledují vývoj na burze

Číňané s napětím sledují vývoj na burze | Zdroj: Reuters

Čínské akciové trhy zaznamenaly od poloviny června pokles o třicet procent. Po zavedení opatření se trhy trochu uklidnily a čínská burza dokonce o dvě procenta rostla. Ovšem problémy, které stály za vznikem krize, nezmizely.

Za prudkým pádem v minulých dnech stojí bublina, kterou vytvořili drobní akcionáři. Ti hromadně nakupovali za vypůjčené peníze a za několik měsíců tak téměř zdvojnásobili tamní index. Lidé se proto začali cenných papírů hromadně zbavovat. Náhlý propad už smazal většinu zisků z minulých osmi měsíců.

Původně chtěla čínská vláda podpořit obchody na burze a otevřít je i drobným investorům. Rodiny si začaly brát půjčky a obchodovaly s akciemi. Obchodům se začalo dařit. Akcie čínských firem kvůli poptávce zdražovaly, až byly příliš drahé. Tomu ale neodpovídaly výsledky čínského hospodářství. Delší dobu se tak čekalo, že se ceny upraví působením trhu.

Růst zpomaluje

Čínské hospodářství roste nejpomaleji za posledních 24 let. Jen o 7 procent. Stále je to nesrovnatelně vyšší růst než například v Evropských zemích. Nicméně naznačuje to určitou křehkost hospodářství.

Například analytici společnosti Bank of America Merrill Lynch předpokládají, že pokles čínského akciového trhu povede k dalšímu zpomalení hospodářského růstu, k poklesu firemních zisků a ke zvýšenému riziku finanční krize.

„To nebezpečí spočívá v tom, že lidé, a především drobní investoři, na poslední chvíli naskakovali do plujícího trhu a dokonce si půjčovali na nákupy akcií. Hrozí proto, že přijdou o úspory a ještě budou zadlužení. To by ohrozilo alespoň z části domácí poptávku v Číně,“ vysvětluje Jan Čermák z ČSOB.

Číňané s napětím sledují vývoj na burze | Foto: Reuters

Na druhou stranu hlavní silou čínské ekonomiky jsou menší a střední firmy. A pokud jsou jejich akcie na burze, pak jen jejich malá část. Většina podniků má jednoho většinového akcionáře vysvětluje profesor ekonomie Univerzity Karlovy Michal Mejstřík:

„Já jsem třeba navštívil firmu, která denně vyrábí 4 miliony ponožek pro nejrůznější světové koncerny. Tato firma má dohody na léta dopředu. 54 procent je v soukromých rukou a 46 procent je na burze. Pokud si taková firma udrží odbyt, výkyvy na burze se jí tolik nedotknou.“

Čína má stále obrovský potenciál

Přes to všechno má čínský trh pro české exportéry nadále obrovský potenciál. Stále je to druhá největší ekonomika světa. S rychle rostoucím trhem a stále velkou chutí k nákupům.

„Pokud jde o posilování obchodních vazeb s Čínou, tak vzhledem k velikosti a tomu, jak trh rychle roste, je to žádoucí pro všechny země, včetně České republiky, jejichž exporty do Číny tvoří pořád pouze jedno procento. Prostor pro rozšiřování vazeb tady tedy nepochybně existuje,“ připomíná Jan Čermák z ČSOB.

České podniky do Číny neprodávají jen spotřební zboží, jako jsou třeba auta, ale vyváží tam investiční celky, různé technologie a zařízení. Jejich zákazníky jsou například i města nebo státní organizace.

Číňané s napětím sledují vývoj na burze | Foto: Reuters

Jitka Hanžlová, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme