Čínská burza vykázala růst. Čeká se ale korekce směrem dolů

Napětí na světových burzách stoupá. Americké indexy v noci opět ztrácely, a to desetiny procenta. Asijské trhy se pohybovaly kolem nuly. Výjimkou byla Čína, která si připsala růst 4,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

I přesto je ale podle názoru některých expertů ve fázi takzvaného medvědího trhu, což znamená, že akcie propadly o zhruba dvacet procent.

Na trhu panuje nedůvěra a očekává se další oslabování, což je spojené s historickou zkušeností, podle které už tradičně v září trhy oslabují.

Letos tento předpoklad navíc doplňuje přesvědčení, že akcie jsou vzhledem ke stavu reálné ekonomiky nadhodnocené. Podle řady ekonomů ale například čtvrteční čínské otevření může povzbudit také další rozvíjející se trhy. Stejného názoru je i hlavní analytik Wood and Company Jiří Staník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Napětí na světových burzách stoupá. Situaci sleduje i hlavní analytik Wood and Company Jiří Staník.

"S ohledem na rozvíjející se trhy se jedná o pozitivní efekt. Nelze jej však globálně přeceňovat, jelikož se může jednat o korekci předchozích propadů. Je otázkou, jak dlouho Číně tento trend vydrží," řekl Staník Rádiu Česko a dodal, že s ohledem na zmíněné výsledky se dá očekávat rovněž korekce na burzách ve střední a východní Evropě.

I přes možnou psychologickou podporu, kterou by Čína mohla být pro jiné trhy znamenat, ale vyvstává otázka, zda se dá očekávat, že v září budou středoevropské a východoevropské trhy následovat trend a budou tak převážně oslabovat. Podle Staníka je to reálné.

"Z logiky věci vyplývá, že vzhledem k silným letním měsícům dojde ke korekci směrem dolů," předpověděl Staník.

Neurčitý termín voleb pražskou burzu nepoznamenal

Pražská burza ve středu v regionu patřila mezi nejhorší. Napomohla tomu podle mnohých expertů i převládající nejistota ohledně načasování parlamentních voleb. Podle Staníka je ale vliv současné politiky na trh z cennými papíry a kurz koruny malý.

"Investoři to zatím nepovažují za důležité. Navíc z meziměsíčního srovnání vyplývá, že pražská burza oproti ostatním trhům ve středoevropském regionu vykázala mírný nárůst," oponuje Staník.

Vzhledem k přepokládané korekci směrem dolů, se ale následujících týdnech podle Staníka dostanou pod tlak nejrizikovější akcie.

"Ohroženy jsou především tituly, které za poslední týdny rostly nejvíce, například akcie z bankovního a realitního sektoru. Oproti tomu tituly telekomunikačního sektoru vykážou patrně růst," předpověděl Staník.

Přečtěte si také:
Peking schválil nepřímou podporu domácí burzy
Pražská burza v roce 2009: Hledání dna

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme