Čínská CEFC zřejmě ovládne polovinu finanční skupiny J&T

Polovinu slovensko-české finanční skupiny J&T chce podle serveru iDnes ovládnout čínská CEFC. Pokud změnu vlastnické struktury J&T Banky schválí Česká národní banka, stane se ze slovensko-české finanční skupiny formálně čínská společnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smějící se čínská investorka na burze v Šanghaji (ilustrační foto)

Smějící se čínská investorka na burze v Šanghaji (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Investice Číňanů ve slovensko-české skupině se má vyšplhat na 980 milionů eur, tedy 27 miliard korun. Pak by CEFC měla ovládat, polovinu J&T, kde má teď 9,9 procenta. Původně se mluvilo o navýšení podílu na 30 procent, podle nejnovějších informací to ale může být 50 procent.

J&T Finance Group je strategickým parterem čínské CEFC v celé střední a východní Evropě. Společně připravují řadu projektů včetně dalšího prohloubení vzájemné spolupráce, dala neurčitou odpověď viceprezidentka evropské CEFC Marcela Hrdá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O investici CEFC do J&T mluvili exmininistr Jan Kohout a Lukáš Kovanda, analytik skupiny Roklen

Ani jedna strana tedy dohodu oficiálně nepotvrdila. Memorandum o dohodě už ale podle Mladé Fronty Dnes dostaly ministerstva průmyslu a obchodu a zahraničních věci. Pokud bude Česká národní banka a Evropský úřad pro bankovní dohled s transakcí souhlasit, stane ze z J&T čínská finanční skupina.

J&T kontroluje kromě J&T Banky také reality, jako je Tatra Mountains Resort na Slovensku, takže jim patří i skiareály ve Špindlerově Mlýně, má také Energetický průmyslový holding. Kromě Česka a Slovenska je skupina aktivní i na chorvatském trhu.

Banky také reality, jako je Tatra Mountains Resort na Slovensku, takže jim patří i skiareály ve Špindlerově Mlýně, má také Energetický průmyslový holding. Kromě Česka a Slovenska je skupina aktivní i na chorvatském trhu.

CEFC už v Česku investovala do fotbalové Slavie, Pivovarů Lobkowicz, letecké společnosti Travel Service, do realit a do mediálních skupin Médea Group a Empresa Média.

Čínská skupina působí i na Slovensku, v Chorvatsku nebo Rusku.

Kapitál má mít transparentní pozadí, míní analytik

„Každá investice, která přichází do České republiky je dobrá, a minimálně je tady na léta možnost, aby Čína investovala,“ poznamenal Jan Kohout, exministr zahraničí, zakladatel Institutu nové hedvábné stezky.

Také Lukáš Kovanda, analytik skupiny Roklen vnímá jako známku stabilnosti české ekonomiky pro mezinárodní kapitál. „A samozřejmě každý kapitál, který přiteče do ČR, může být základem pro další investice a ekonomickou aktivitu.

„Vítám příliv jakéhokoli zahraničního kapitálu, pakliže má transparentní, jasné pozadí, což tak úplně v případě této čínské společnosti nemusí být tak docela pravda, protože zatím o ní příliš nevíme.“

„Dokonce jsou některé indicie, které napovídají, že za ní mohou být opravdu politické, či přímo zpravodajské zájmy Číny, což by pochopitelně už nebylo tak pozitivní,“ připomněl Kovanda.

„Ale chci věřit tomu, že to je standardní kapitálový příliv, standardní investice. A že nás to nakonec všechny obohatí,“ dodal.

mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme