Čínská ekonomika předčila očekávání. Experti ale varují

Čínská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku zrychlila. Tempo růstu spotřebitelských cen bylo v Číně naopak pomalejší. Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik, které tak překonaly očekávání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané prochází mezi krámky

Číňané prochází mezi krámky | Foto: Roman Růžička

Ekonomika země podle nich v období od října do prosince posílila o 9,8 procenta. Za celý rok šlo podle prvních odhadů o růst o 10,3 procenta. Růst spotřebitelských cen pak z listopadového tempa na úrovni 5,1 procenta o 0,5 zpomalil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příchod recese do čínského hospodářství předpověděl ve Světě o osmé Ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl

V listopadu byla inflace v Číně nejvyšší za posledních 28 měsíců. V prosinci tempo růstu cen zpomalilo. Ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl ve Světě o osmé předpověděl, že dříve či později do Číny také přijde recese. „Teď bych si čínské akci nekoupil, koupil bych si raději jihovýchodní Asii. Čekám doopravdy, že tam recese bude.“

Hrozba přehřátí

Michl také poznamenal, že agentury nyní zveřejňují o Číně samé optimistické zprávy. „Čína je teď strašně in, ale platí to podle mne jaké v životě - jednou jste nahoře, podruhé dole.“ Číňané tak podle něho budou muset začít jednak postupně uvolňovat kurz národní měny a zřejmě i zvyšovat úrokové sazby, aby mohli ekonomiku lépe kormidlovat.

Ekonomové předpokládají, že pokud Peking přiškrtí růst své vlastní ekonomiky, může zbrzdit celý svět, který právě na Číně teď do jisté míry závisí.

Podle Michla by se teď Číně nejvíce hodilo, aby Američané a Evropané dále co nejvíce utráceli. „Myslím, že to se v příštích 3 - 5 letech dít nebude, míra útrat nebude tak velká a tudíž Číně trochu zbrzdí export a musí se soustředit na vlastní ekonomiku.“

Dilema úvěrů a brzd

„Balancuje mezi tím, zda ekonomiku více úvěrovat, ale tím pádem hrozí recese, hrozí bublina na trhu nemovitostí, hrozí špatné úvěry, nadbytek kapacit nebo naopak trochu ekonomiku přiškrtit a bojovat s inflací,“ poznamenal Michl.

„Čili vždycky je to něco za něco a myslím, že dříve nebo později to Čína odnese,“ míní ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme