Čínská ekonomika rekordně roste, vydělají i české firmy

Růst vývozu zboží z Číny v červenci znovu zrychlil. Přebytek bilance zahraničního obchodu 31,5 miliardy dolarů je nejvyšší za poslední dva roky. Zvýšil se však i dovoz zboží do Číny, což pomáhá i českým firmám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní zácpy jsou v Pekingu běžným jevem

Dopravní zácpy jsou v Pekingu běžným jevem | Foto: Robert Mikoláš

Ani evropské a americké problémy s dluhy druhou největší ekonomiku světa nepřibrzdily. Letos země očekává devítiprocentní růst.

Přehrát

00:00 / 00:00

O růstu čínské ekonomiky hovoří vedoucí ekonomického úseku na českém velvyslanectví v Pekingu Petr Vávra

Hospodářský růst už netáhne jen vývoz zboží, ale i domácí spotřeba. Dovoz do Číny meziročně vzrostl téměř o čtvrtinu. V nejlidnatější zemi světa dlouhodobě roste zájem o zahraniční zboží díky posilování koupěschopnosti střední a vyšší třídy obyvatelstva.

Otevřenější Čína

U dovozu českého zboží ekonomové zaznamenávají výrazný nárůst. Loni se vzájemný obchod zvýšil o celou polovinu a rekord zřejmě padne i letos. Čína se v poslední době více otevřela českým podnikům a rozšířil se i okruh položek, které do země vyvážejí, včetně technologicky vyspělých produktů.

„Největší zájem je stále o strojírenské zboží, ale i o klasické české výrobky jako je sklo, bižuterie nebo pivo,“ říká Vávra. Největší potenciál do budoucna však vidí ve vývozu technologií pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů, důlních zařízení či nanotechnologií.

Hrozbou pro čínskou ekonomiku zůstává vysoká inflace. Jen během července se ceny zvýšily o 6,5 % a centrální banka kvůli tomu zpřísňuje měnovou politiku. „Červencový růst cen byl nejvyšší za posledních 37 měsíců, hlavní podíl na tom mají potraviny a náklady na bydlení,“ dodává Vávra.

Roman Chlupatý, Karolína Koubová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme