Čínská ekonomika roste

Čínská ekonomika by letos měla posílit o 8 procent. V projevu, který je přirovnáván k americké zprávě o stavu unie, to oznámil premiér Wen Ťia-pao.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská lidová republika

Čínská lidová republika | Foto: Emanuel Macoun

Čínský premiér tentokrát vynechal varování, že je stále robustní růst čínské ekonomiky nevyvážený, nekoordinovaný a proto jen těžko trvale udržitelný, tedy názor, který v poslední době několikrát vyslovil. I přesto na něm podle všeho, podobně jako někteří světově uznávaní ekonomové, trvá.

Stále hlasitěji se mluví o tom, že v Číně, a to zejména pak v jejím realitním sektoru, vzniká spekulacemi nabitá bublina. Centrální banka se jí snažila propíchnout. Podle analytika společnosti Patria Tomáše Vlka ale snaha centrální banky spíše nesouvisí s realitním trhem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Růst čínské ekonomiky. Téma pro analytika společnosti Patria Tomáše Vlka.

"Navíc nejsou známky toho, že by na trhu realit byla propíchnuta pomyslná bublina. Také je ještě brzo hodnotit účinnost užití nástrojů centrální banky. Efekt jejích opatření se dostaví setrvačně až později," řekl Vlk Rádiu Česko.

O bublině premiér Wen Ťia-pao mluví i na makro úrovni. Model založený na přílivu investic, průmyslové výrobě a exportu je podle něj neudržitelný. Nutná je domácí spotřeba, což potvrzuje také Vlk.

"Zvýšení domácí spotřeby skutečně může v krátkodobém horizontu pomoci. Celý model, jak jej nastínil čínský premiér ale může přinést i problémy. Vše se může projevit skrze inflaci, myslí si analytik společnosti Patria.

Závislost na exportu

Profesor Harvardu Kenneth Rogoff tvrdí, že pokud se Čína nezbaví závislosti na dluhem poháněných exportech její růst během několik let zpomalí na dvě procenta. Podle Vlka jde ale jen velice těžko určit přesné procentní vyjádření.

"Zmíněný odhad může být skutečně pravdivý, ale přesné tempo zpomalení určit nejde. Je ale pravdou, že by se Čína měla v rámci udržení ekonomického růstu více soustředit na domácí spotřebu, respektive poptávku," uvedl Vlk pro Rádio Česko.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme