Čínská ekonomika už neroste tak rychle, příliš to nezměnila ani vládní opatření

Čínská ekonomika sice roste, ale už ne tak rychle jako dřív. Tempo růstu HDP zpomalilo ve třetím čtvrtletí letošního roku na 7,3 procenta, což je nejmenší nárůst za posledních pět let. I když druhá největší ekonomika světa zpomalování růstu ve druhém čtvrtletí díky vládním opatřením přerušila, nyní se k němu opět vrací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínské vlajky

Čínské vlajky | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Z dlouhodobého hlediska je potřeba říct, že model růstu čínské ekonomiky se musí do budoucna změnit, a tudíž ta čísla růstu kolem sedmi, osmi nebo devíti procent zůstanou minulostí. Ekonomika, která se víc spoléhá na vnitřní poptávku než na tu vnější, prostě nemůže růst tak rychle, jako jsme byli u Číny zvyklí,“ myslí si ekonom z katedry světové ekonomiky Vysoké školy ekonomické Pavel Hnát.

Upozorňuje tak na to, že se komunističtí lídři snaží zemi přesměrovat k takovému růstu, který by tak jako dosud nepocházel hlavně z masivních státních investic a zahraničního obchodu, ale aby se opíral zejména o domácí spotřebu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoj čínské ekonomky se zajímala redaktorka Zuzana Petráňová

Letošní zpomalení růstu vedlo čínskou vládu k řadě stimulačních opatření, která měla zabránit politicky riskantní ztrátě pracovních míst. Zrychlení růstu ve druhém čtvrtletí (ekonomika rostla o 7,5 procenta), se však nyní ukázalo jako dočasné.

Pomalejší růst může podle řady analytiků vyvolat odezvu v podobě dalších státních opatření na podporu ekonomiky. Někteří ekonomové se však domnívají, že Peking nebude s agresivnějšími kroky, jako je například snižování úrokových sazeb, příliš spěchat a podnikne je pouze v případě, že bude hrozit prudké zhoršení hospodářských podmínek.

Oficiálním cílem vlády je dosáhnout v celém letošním roce hospodářského růstu 7,5 procenta. Peking dal nicméně najevo, že je připraven tolerovat slabší růst, pokud to nebude mít negativní dopady na trh práce.

Z Česka přijede Zeman s podnikateli

Přes pokles růstu je pro řadu investorů Čína zajímavou zemí. Jednak dramaticky roste kupní síla průměrné čínské domácnosti a také je čínská ekonomika přístupnější.

„Aby ta ekonomika zůstala co nejstabilnější, tak se otvírá, umožňuje vstupovat do oblasti služeb, do oblasti financí, do oblasti vývoje, takže těch možností je velké množství,“ vysvětluje sinolog a hlavní poradce společnosti V.I.T. Consulting Vít Vojta.

Podle něj je však potřeba, aby byli podnikatelé dobře připravení – aby dokázali pochopit zákonitosti prostředí a uměli si najít partnery.

Kvůli obchodním vztahům odletí do Číny ve čtvrtek prezident Miloš Zeman společně se zástupci českých podnikatelů.

Kromě Pekingu by měli navštívit i čínské provincie, ve kterých má Česko důležité ekonomické zájmy. Podepsat by měli desítky smluv a dohod.

ČTK, Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme