Čínská ekonomika zpomaluje nejen vinou vlastních dluhů

Čínskou ekonomiku čeká kvůli problémům v Evropě a stejně tak i kvůli vlastním dluhům zpomalení. Vyplývá to z dnes zveřejněné analýzy Světové banky, podle které rizika spojená s Evropou sice rostou, ale i přesto by Čína měla zvládnout takzvané měkké přistání, tedy zpomalení na udržitelnou úroveň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína čeká s napětím na řešení americké dluhové krize

Čína čeká s napětím na řešení americké dluhové krize | Foto: Kin Cheung | Zdroj: ČTK

V příštím roce by podle Světové banky měla čínská ekonomika růst jen o 8,4 procenta, což je o 0,7 procenta méně než se čeká letos. Celá rozvíjející se Asie bez Číny by pak měla přibrzdit na 4,7 procenta.

Čína je teď jedním z nejvýkonnějších motorů globální ekonomiky. Na vývoj světové ekonomiky by podle Luboše Mokráše, analytika České spořitelny, nemělo mít zpomalení Číny zásadní vliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host Světa o osmé na Rádiu Česko Luboš Mokráš, analytik České spořitelny, probíral současnou situaci v čínské ekonomice

„Růst by měl nadále zůstat velmi rychlý, navíc v Číně poměrně rychle roste spotřeba a dovoz dražšího spotřebního zboží ze zahraničí. To by mohlo pomoci trochu zmírnit dopady evropské dluhové krize na světovou ekonomiku,“ hodnotí situaci v Číně Luboš Mokráš.

Tato situace se může odrazit v ekonomice Německa, které do Číny vyváží stále větší investiční celky. Stane se tak logicky, pokud v Číně budou klesat investice. Německo vyváží do Číny také spotřební materiál, zejména automobily. V návaznosti na Německo by z růstu spotřeby v Číně mohly profitovat i další evropské země.

„Co se týká České republiky, tak tam hodně záleží na tom, jaké subdodávky Česká republika dodává do Německa, které potom ty subdodávky reexportuje do Číny,“ říká Luboš Mokráš a dodává, že záleží na tom, jakého druhu jsou české subdodávky. Pokud se jedná o složky investičních celků, může se čínské zpomalení v české ekonomice odrazit.

Dnešní zpráva Světové banky vychází z toho, že se Evropě problémy s dluhem nevymknou z rukou. Pokud však dojde k opačné situaci, dojde podle Luboše Mokráše k hluboké krizi. Ta by se ale měla týkat zejména Evropy a neměla by mít globální dopad jako například krach Lehman Brothers.

Asie by šok, který by z Evropy s krizí přišel, mohla relativně dobře ustát.

Snížení ratingu Francie a reforma eurozóny

Snížení ratingu Francii, kterým včera pohrozila agentura Moody´s, by podle Luboše Mokráše trhům sice nepomohlo, ale zřejmě by nedošlo ke katastrofickému zhoršení. Francie podniká kroky k odvrácení hrozby snížení ratingu. Otázka však zůstává, zda jsou tyto kroky dostatečné.

Trhy nicméně snížení tohoto ratingu v podstatě očekávají, jak je patrné z vývoje výnosů francouzských dluhopisů nebo CDS spreadů na pojištění francouzských dluhopisů.

Banka Credit Suisse tvrdí, že se otevírá poslední kapitola eura a eurozóny v podobě, kterou dosud známe. „Já myslím, že změny jsou nevyhnutelné. Je vidět, že ty původní Maastrichtské dohody byly jednoznačně nedostatečné a že nezajistily stabilitu eurozóny,“ konstatuje Luboš Mokráš.

Podle něj je mnoho způsobů, jak se může eurozóna změnit, ale je pravděpodobné, že dojde zejména k posílení dozoru nad státními financemi členských států eurozóny.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme