Čínská firma, která v Polsku stavěla dálnice, končí. Poláci chtějí odškodné

Číňané definitivně končí v Polsku. Padesátikilometrový úsek dálnice pro fotbalové mistrovství Evropy už nedostaví. Poláci odstoupili od smlouvy a požadují odškodnění v přepočtu 4,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba dálnice (ilustr. foto)

stavba dálnice (ilustr. foto) | Foto: Blanka Černá

Měl to být ukázkový projekt čínské firmy Covec. Ta ale končí v Polsku s ostudou, dluží polským dodavatelům a navíc musí zaplatit vysoké odškodné.

Předloni si přitom Poláci pochvalovali výhodný kontrakt, který s čínským konsorciem uzavřeli. Číňané totiž nabídli za vybudování padesáti kilometrů dálnice až o čtyřicet procent nižší cenu než konkurence. Teď ale požadovali více peněz a na to polská strana nepřistoupila.

Ředitelství silnic a dálnic tak musí co nejrychleji vybrat novou firmu, která dálniční úseky po Číňanech dostaví. Buď někoho osloví přímo, nebo vypíše výběrové řízení.

„Chceme, aby se v červenci opět začalo stavět a příští rok, na fotbalové EURO, byla dálnice alespoň sjízdná,“ oznámil zástupce státní organizace.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme