Čínské a ruské investice v Evropě? Vzbuzují obavy, říká senátor Hampl

Tvrdší pravidla pro povolování zahraničních investic. Právě s takovým návrhem nedávno přišla Evropská komise, která se bojí, že se Číňané snaží dostat například k citlivým technologiím. Návrh podporuje i evropský výbor Senátu ČR pro záležitosti EU. „Argumentace je velmi přesvědčivá,“ zdůrazňuje předseda výboru Václav Hampl.

Dvacet minut Radiožurnálu Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátor Václav Hampl

Senátor Václav Hampl | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Návrh Evropské komise usiluje podle Václava Hampla o dvě věci – jednak dát společný rámec národním mechanismům posuzování zahraničních investic, za další pak zavést možnost i pro EU hlídat, že nějaké zahraniční investice nebudou poškozovat zájmy celé EU.

„Proto také v návrhu nařízení je nově zaváděna povinnost členských států informovat komisi o větších přímých zahraničních investicích,“ říká Radiožurnálu.

V případě, že by EK měla k nějaké investici výhrady, tak by ji mohla zakázat nebo zastavit. „Sledujeme rostoucí trend uchopování technologicky rozvinutých firem prostřednictvím investičního vstupu,“ vysvětluje s tím, že role EK by byla ve smyslu něco zastavit, nikoliv že by se muselo čekat na její souhlas.

Návrh by se měl týkat jednak objemově velkých investic, sektorově pak infrastruktury, technologií, robotiky nebo přístupu k citlivým informacím. „Také je tam otázka, zda investor není protaženou rukou nějakého třetího státu, zejména pokud jde o státy, které k EU nejsou úplně přátelské,“ dodává. 

Obavy podle něj vzbuzují některé investice z Číny a Ruska, ale také ze Saúdské Arábie a potenciálně jakékoliv další země. „Jestliže teď máme nějaké aktuální hrozby, tak nevíme, jestli za pět let nebudou zase nějaké jiné,“ uzavírá.  

Marie Bastlová, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme