Čínské akcie klesly o sedm procent, burzy musely přerušit obchodování

Ceny akcií na čínských burzách hned první pracovní den v novém roce výrazně poklesly. Poprvé se tak aktivoval nově zavedený mechanismus, který automaticky přeruší obchodování při velkých výkyvech. Trh reaguje na zprávy o dalším propadu v čínském průmyslu, který společně se slábnoucí měnou v Číně prohloubil obavy o tamní ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svět s obavami sleduje propad čínských akcií (ilustrační foto)

Svět s obavami sleduje propad čínských akcií (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Index CSI 300, který zahrnuje největší společnosti na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, se v prvním obchodním dni letošního roku propadl o více než sedm procent.

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy se tak stále víc skládá nepěkný obraz čínské ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína po prudkém propadu akcií zastavila obchodování. Vývoj na tamnícch burzách sleduje Barbora Kladivová

„Obraz, který vede k úvahám o tom, že opravdu čínské ekonomice hrozí stále akutněji tvrdé přistání. To by bylo velmi špatnou zprávou pro celý svět a svým způsobem by to dopadlo i na ekonomiku České republiky,“ řekl Kovanda.

Česká národní banka pro letošní rok očekává až tříprocentní růst. Pokud by ale byla situace v Číně vážná, mohlo by se podle Kovandy tempo českého hospodářství snížit až o jedno procento. Problémy by to přineslo i pro české výrobce a exportéry.

Čína s propadem akcií nebojuje poprvé. Poprvé se tamní burzy propadly loni v létě, a to o víc než osm procent, tedy nejvíce za osm a půl roku. Srpnový pokles byl způsobený hlavně nepříznivými čísly druhé největší světové ekonomiky.

Propad v Číně zasáhl i evropské burzy. Třeba západoevropský index FTSEurofirst 300 zahájil obchodování v třetím srpnovém týdnu poklesem o víc než tři a půl procenta, a dostal se tak na minimum od ledna loňského roku.

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme