Čínské hospodářství brzdí, přehřátou ekonomiku sužuje pokles poptávky

Čínská ekonomika loni rostla nejpomaleji od roku 1990. Ve 4. čtvrtletí loňského opět zpomalila růst, když se hrubý domácí produkt druhé největší ekonomiky světa v meziročním srovnání zvýšil jen o 6,8 procenta. Ve srovnání s předcházejícími obdobími je to zřetelné zpomalování a nejmenší růst od roku 2009, kdy vrcholila světová finanční krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínká ekonomika zpomaluje. Na ilustračním snímku montuje dělník elektroniku na výrobní lince automobilky

Čínká ekonomika zpomaluje. Na ilustračním snímku montuje dělník elektroniku na výrobní lince automobilky | Zdroj: Reuters

A také je to nejpomalejší růst za posledních 25 let, kdy se Čína drala mezi vyspělé ekonomiky a díky své velikosti a schopnosti produkce se z kategorie takzvaných tygrů dostala až na vrchol.

V jednu chviíli byla dokonce největší ekonomikou světa. Prvenství však už zase odevzdala Spojeným státům. Zpomalování čínské ekonomiky znepokojuje jiné státy. Dosavadní rozmach výroby čínských továren a zároveň vzestup životní úrovně obyvatel totiž vedl mnoho let k obrovské spotřebě.

Produkce elektrické energie v Číně se v loňském roce poprvé za téměř půl století snížila. Výroba oceli zaznamenala první pokles za více než 30 let.
Pramen: ĆTK

Do Číny proudily z celého světa komodity jako ropa, plyn, sušené mléko, kovy. Import surovin ovlivňoval ceny. Kdekterý výrobce aut nebo spotřebního zboží, včetně luxusního, investoval v Číně, protože tam chtěl prodávat. A prodával.

Současné zpomalování se tak nelíbí ani podnikům, ani analytikům. Důvody zpomalení podle některých analytiků oslovených agenturou Reuters mohou souviset i s tažením čínského vedení proti korupci.

Svou roli ale hraje i přehřátí čínské ekonomiky, přetíženost tamních továren a menší světová poptávka. Čína proto vyváží méně, než by chtěla.

Zpomalení je i důsledkem obrovské reformy, kterou tamní ekonomika prochází. Ze světové továrny, která především vyvážela levné zboží, se chce změnit na systém, ve kterém budou nakupovat a utrácet peníze stále více místní lidé.

Přerod by měl dát tamnímu hospodářství pevnější základ, ale není jednoduchý. Provázejí ho například turbulence na čínském akciovém trhu.

Investor na burze v Pekingu s obavami sleduje čtvrteční vývoj trhů | Foto: Reuters

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme