Zemanovy vize o čínských investicích se nenaplnily. Údaje centrální banky ukazují na velký pokles

Čínské investice u nás loni klesly na necelých 6 miliard korun, což je zhruba polovina oproti předchozímu roku. Vyplývá to z předběžných údajů České národní banky. Do konce loňského roku tak dosáhly 23 miliard korun. To je výrazně méně než kolik se očekávalo po podpisu memorand a smluv při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze před dvěma lety.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman a Si Ťin-pching naslouchají slavnostnímu pěveckému vystoupení ve Velké síni lidu (čínském parlamentu) v Pekingu.

Miloš Zeman a Si Ťin-pching naslouchají slavnostnímu pěveckému vystoupení ve Velké síni lidu (čínském parlamentu) v Pekingu. | Zdroj: Reuters

„Jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 miliard korun, hluboce jsem se zmýlil, je to jenom na tento rok 95 miliard korun,“ řekl před dvěma lety prezident Miloš Zeman na společné tiskové konferenci se svým čínským protějškem.

VIDEO: Čínské firmy investují tam, kde budou vydělávat. Česko pro ně není atraktivní, míní sinoložka

Číst článek

Nově zveřejněná konečná čísla o stavu zahraničních investic v Česku, která shromažďuje Česká národní banka, však ukazují něco jiného. „Ke konci roku 2016 dosáhl objem přímých čínských investic v Česku 17 miliard korun,“ přibližuje Radiožurnálu mluvčí banky Markéta Fišerová.

Zemanovy vize se tak nenaplnily ani po dvou letech, naopak loňský příliv investic z Číny se meziročně o polovinu snížil, podle údajů dosáhl 5,8 miliardy korun.

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček rozdíl nekomentoval. Odkázal na pražský Institut Nové hedvábné stezky a Česko-čínskou obchodní komoru. Šéf Institutu Jan Kohout pokles přílivu peněz potvrdil. Důvodem je podle něj loňský zásah čínské vlády proti vývozu kapitálu. „V podstatě to znamená zákaz investic do fotbalových klubů, hotelů a zábavních zařízení,“ vysvětluje Kohout.

Právě v těchto oblastech působí největší čínský investor u nás, firma CEFC. Její evropskou odnož vede Jaroslav Tvrdík, který stojí i v čele zmíněné obchodní komory. Na žádné otázky Radiožurnálu Tvrdík neodpověděl.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme