Čínského premiéra rozrušil objev nového naleziště ropy

Čína objevila nové zásoby ropy, podmořské naleziště v zálivu Po-chaj obsahuje nejméně 450 miliónů tun černého zlata. Čína je po Spojených státech druhým největším dovozcem ropy na světě, každoročně importuje polovinu celkové spotřeby této strategické suroviny. Vzhledem k pokračujícímu růstu ekonomiky experti letos očekávají zvýšení dovozu ropy o dalších deset procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

Objev byl učiněn nedaleko přístavního města Cchao-fej-tien v provincii Che-pej. Čínský premiér Wen Ťia-pao označil nález na nejvzrušivější okamžik za posledních 40 let. Podle odhadů Národní petrolejářské korporace se navíc v zálivu Po-chaj může nacházet až miliarda tun ropy.

Téměř polovina z tohoto množství byla označena za velmi kvalitní, i když někteří skeptici připomínají, že čínské státní firmy údaje často zveličují. Největší zásoby ropy na světě má v současnosti Saúdská Arábie, na druhém místě je Irák.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme