Čínskou investiční horečku utnul masivní výprodej akcií. Trh zachvátila panika

Akciový trh v Číně je pod tlakem výprodejů, investoři se ve velkém zbavují svých cenných papírů. Ty se teď dostaly dokonce na čtyřměsíční minima. Situace v Číně se navíc odráží i na ostatních trzích. Globální investoři se obávají silnějších důsledků pro světové hospodářství, než které vyvolala krize eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský akciový trh zachvátila panika

Čínský akciový trh zachvátila panika | Zdroj: Reuters

Nejistota kolem čínského akciového trhu se objevovala už delší dobu. Právě kvůli ní už v pondělí oslabovaly americké trhy. Od poloviny června pak čínské akcie ztratily více než 30 procent.

„Propad na čínských akciích je určitě do jisté míry spojen s tím, že indexy v minulých měsících výrazně vystoupaly. Tam byl růst skoro 100 procent v posledních 15 měsících. Nastal čas, aby přišla určitá korekce,“ zdůvodňuje propad čínských akcií analytik Jaroslav Brychta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čínský akciový trh čelí masivním výprodejům. Paniku okomentoval hlavní ekonom společnosti Era Jan Bureš

S tím, že impulzem pro výprodej bylo dlouhodobé posilování akcií, souhlasí i hlavní ekonom společnosti Era Jan Bureš.

„Čínský trh od začátku roku do poloviny června žil investiční horečkou. Domácnosti nakupovaly akcie prakticky všeho druhu. A hlavně si na ně půjčovaly,“ vysvětluje Bureš.

Podle něj je současná korekce poměrně živelná, protože zadlužení akcionáři se zhodnocených cenných papírů co nejrychleji, ale poměrně složitě zbavují. „Těžko hledají za vysoké ceny na trhu kupce,“ potvrzuje Bureš.

K odstartování výprodeje přispěly i obavy ze zpřísnění pravidel pro výpůjčky k nákupům akcií. Čínský regulátor totiž nedávno přijal řadu opatření, aby podpořil stabilitu trhu. Vydal například embargo na vydávání nových akcií a snížil také úrokové sazby.

Strmý růst i pád

Obavy investorů se už odrážejí i na dalších asijských trzích. Pokles čínského trhu zatím ale nemá širší dopad. „Čína v poslední době vystoupala tak jako žádný jiný asijský trh. A jak rychle vystoupala, tak rychle i padá,“ poznamenal k tomu analytik Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

To by mohlo mít v konečném důsledku vliv na další zpomalení hospodářského růstu asijské velmoci. Jen loni rostla tamní ekonomika nejpomalejším tempem za posledních 24 let. Globální investoři se zároveň bojí, aby čínská panika nakonec neovlivnila i světové hospodářství.

„Dopad na světovou ekonomiku je zatím malý. Určitý dopad pozorujeme v případě Austrálie, Nového Zélandu, Japonska a těch ekonomik, které jsou na Číně závislé. Každopádně zatím se zdá, že je to pouze izolovaná záležitost,“ poznamenává analytik Jaroslav Brychta ze společnosti xTrade Brokers.

Přesto jsou tu ale obavy z takzvaného burzovního krachu. Na čínských burzách pozastavilo obchodování se svými akciemi už kolem osmi set firem. Podle odhadů analytiků se dá očekávat, že pokles přitom ještě nemusí být u konce.

ČRo, Zuzana Švejdová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme