Čínský majitel fotbalové Slavie vloží do stadionu 50 milionů eur

Čínský majitel fotbalové Slavie získá i většinový podíl na stadionu v Edenu a bude ho rekonstruovat. Společnost CEFC počítá s investicí téměř 50 milionů eur. Vyplývá to z dohody, kterou dnes uzavřela v rámci žofínského ekonomického fóra s dosavadním vlastníkem, jímž je akciová společnost Eden Arena.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soupeřem Slavie jsou v Edenu fotbalisté Hradce Králové (ilustrační foto)

Soupeřem Slavie jsou v Edenu fotbalisté Hradce Králové (ilustrační foto) | Foto: Kateřina Krobová

Čínská společnost podle této dohody převezme 70 procent akcií stadionu a v následujících pěti letech investuje 49,6 milionu eur, což je 1,34 miliardy korun. Z toho 31,1 milionu eur zaplatí už letos, což naznačuje, že by to mohla být cena za odkoupení většinového podílu na stadionu.

Dalším účastníkem dohody je pekingská stavební firma Beijing Municipal & Bridge Corporation, která by zřejmě měla provést rekonstrukci.

Miroslav Pelta nedávno prozradil, že by se z Edenu mohl stát Národní stadion. Hovořil o zvýšení tribun o jedno patro a rozšíření kapacity na 30 tisíc míst.

„Pan Tvrdík avizoval, že by čínský vlastník klubu Slavie vstoupil majetkově do stadionu v Edenu. Jednáme s ním o tom, že by druhá etapa po jeho nabytí zahrnovala zvednutí stadionu o jedno patro. V tu chvíli bychom měli kapacitu přes třicet tisíc a splňoval by to, co jsme chtěli,“ vysvětlil před týdnem Pelta Českému rozhlasu.

„Tím pádem bychom nezatížili státní rozpočet. Abychom stavěli stadion na jeden až tři zápasy ročně, si myslím, že by bylo nerentabilní,“ dodal předseda FAČR.

Pro velké mezinárodní zápasy národního týmu by Pelta rád využíval i zemský stadion, o kterém se uvažuje v Brně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme