Čínský premiér nabízí pomoc Spojeným státům a Evropě

Peking chce pokračovat v investicích v Evropě a Spojených státech a přispívat k vyrovnanému světovému hospodářskému růstu. Západní státy ale nejdřív musejí zastavit své zadlužování, řekl dnes v úvodním projevu na Světovém ekonomickém fóru v Dalianu čínský premiér Wen ťia pao.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský premiér Wen ťia pao nabídl na Světovém ekonomickém fóru pomoc Evropě a Spojeným státům.

Čínský premiér Wen ťia pao nabídl na Světovém ekonomickém fóru pomoc Evropě a Spojeným státům. | Zdroj: Reuters

Peking slíbil pomoci Evropě a Spojeným Státům se současnými ekonomickými problémy. Čínský premiér potvrdil, že Čína bude nadále pomáhat Evropské unii a Spojeným státům s ekonomickými problémy, a to zvýšením investic na obou kontinentech. Podmínkou ale je, aby EU stejně jako USA zastavily své další zadlužování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Českého rozhlasu Kateřina Procházková mluví o čínské pomoci Evropě a USA v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Wen ťia pao vysvětlil, že Čína chce Západu pomáhat, protože nebude-li růst ekonomika tam, neporoste ani v Číně. Někteří přítomní ekonomové ale optimismus premiéra nesdílí a tvrdí, že ekonomická krize může v Evropě i Spojených státech pokračovat.

Peking za svou pomoc na oplátku očekává, že Unie uzná čínskou ekonomiku jako plnohodnotnou tržní ekonomiku a zajistí jí ochranu před antidumpingovými žalobami. Od Spojených států pak Wen ťia pao žádá úplné otevření amerického trhu čínským investicím a Američané by podle něj navíc měli zrušit omezení na vývoz hi-tech výrobků do Číny.

Wen ťia pao také prozradil, že Čína dál povede restriktivní měnovou politiku, která by mohla udržet v rozumné míře inflaci. Roční míra inflace v srpnu v Číně klesla na 6,2 procenta a dále pak se bude Čína snažit zabránit výkyvům v hospodářském růstu země a takzvanému přehřívání čínské ekonomiky.

Kateřina Procházková, Petr Král, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme