Čínský průmysl zpomalil růst, analytici se bojí dopadu na globální ekonomiku

Průmyslová výroba v Číně výrazně zpomalila svůj růst. Peking je v současné době společně s Indií hybatelem globální ekonomiky a významným odbytištěm i pro evropské firmy. Akciové trhy proto zareagovaly nervozitou a oslabováním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozy značky Škoda (ilustrační foto)

Vozy značky Škoda (ilustrační foto) | Foto: Škoda Auto

Tempo růstu průmyslu v Číně zpomalilo na 9,3 procenta, zatímco v březnu růst činil 11,9 procenta. Odborníci přitom vesměs očekávali růst na úrovni 12 procent. Nová čísla jsou pro ně studenou sprchou.

Určité potíže naznačila už čtvrteční zpráva o zahraniční bilanci Číny. Ukázalo se totiž, že výrazně zpomalil růst dovozu i vývozu. Svědčí to nejen o potížích v zahraničí, ale také o slabší poptávce na čínském trhu.

Ten se totiž zároveň potýká s vysokou inflací. Proti růstu cen se snažila zasáhnout vláda a zřejmě se jí to daří, protože v dubnu inflace rostla "jen" o 3,6 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zpomalení růstu čínského průmyslu mluvila v Odpoledním Radiožurnálu ekonomická redaktorka Jitka Hanžlová

Potraviny ovšem zdražují sedmiprocentním tempem. A loni v létě rostly dokonce o 14 procent. To samozřejmě vede k tomu, že čínské domácnosti šetří. A nejen na potravinách, ale i na dalším spotřebním zboží.

Pokles čínské výroby dělá vrásky i evropským ekonomům. Například automobilkám, kterým roste prodej vozů, se daří hlavně proto, že čím dál více prodávají v Číně. V některých případech to dokonce firmu vytáhlo do zisku.

Poptávka v Evropě dlouhodobě klesá a komu se podařilo uchytit na čínském trhu, ten má vyhráno. Nebo to alespoň tak zatím vypadalo. A nejde jen o automobilky, v podobné situaci jsou i další firmy.

Analytici předpokládají, že čínská vláda teď uvolní hospodářskou politiku a pomůže větší likviditě. Například tím, že centrální banka sníží povinné minimální rezervy pro banky.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme