Čínský zahraniční obchod potvrzuje signály o zpomalení globální ekonomiky

Čínský zahraniční obchod hlásí zpomalení. Vývozy ze země se v září meziročně zvýšily o 17 procent, což je o 7 procent méně než v srpnu. Objem dovozu se pak zvýšil o 21 procent, tedy v meziměsíčním srovnání o bezmála třetinu méně. Čína tedy nahlásila přebytek obchodu ve výši 14,5 miliardy dolarů. V srpnu byl přitom o 2,25 miliardy vyšší. I to by mohlo podle pozorovatelů odvrátit hrozící obchodní válku se Spojenými státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking dusí výfukové zplodiny

Peking dusí výfukové zplodiny | Foto: Robert Mikoláš

Jak na Rádiu Česko připomněl Pavel Hnát z pražské Vysoké školy ekonomické, zpomalení čínského obchodu je dáno hlavně globálním vývojem, tedy vývojem na cenách, vývojem oživení v Evropě a ve Spojených státech. „Pro globální ekonomiku jako takovou zpráva o zpomalení čínského zahraničního obchodu tedy není příliš příznivá,“ uvedl.

Dodal, že přestože podle nejnovějších statistik táhne Čína oživení globální ekonomiky zhruba z jedné čtvrtiny, nadále podle něj platí, že je spíše závislá na bohatších zemích, než by to bylo naopak. „Proto pro skutečně silné oživení globální ekonomiky čínská zpráva není až tak zásadní. Daleko důležitější bude, jakým způsobem se vypořádá Evropa s dluhovou krizí a jak nastoupí oživení v USA,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl Pavel Hnát z pražské Vysoké školy ekonomické.

Podle Hnáta existující rizika zpomalení čínské ekonomiky souvisí s novým vývojem v zemi. „S tím, že tlaky inflace vyvolaly reakci centrální banky. A spíše se obávám toho, že pokud by Čína skutečně začala zpomalovat, znamenalo by to, že centrální banka by mohla rezignovat na boj s inflací, která v Číně v minulých měsících hrozila,“ uvedl.


Američtí zákonodárci schválili zákon, který umožňuje trestat země manipulující s měnou, tedy zejména Čínu. Ta totiž podle pozorovatelů drží jüan uměle podhodnocen, čímž poskytuje čínským vývozcům neregulérní výhody. Praktická opatření by ale zatím podle Hnáta přijít neměla.

„Zákon zatím prošel americkým Senátem a očekává se všeobecně, že Sněmovna reprezentantů zákon spíše nepodpoří. A zároveň se šeptá, že ani administrativa Barcaka Obamy si ten zákon nepřeje. Oni si totiž dobře uvědomují význam čínské ekonomiky a vědí, že každé opatření by vedlo ze strany Číny k výrazné odvetě,“ uvedl.

Roman Chlupatý, Markéta Bartošová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme