Čínští dělníci znovu drží vedení Toyoty v šachu

Největší automobilka světa, japonská Toyota, čelí v Číně další stávce. Protesty nyní zasáhly závod na výrobu palubních desek. Její zaměstnanci stejně jako v předchozích případech požadují zvýšení mezd. Stávková vlna v posledních dnech zasáhla řadu zahraničních společností působících v Číně, zejména japonských a tchajwanských.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští dělníci připravují českou expozici

Čínští dělníci připravují českou expozici | Foto: Robert Mikoláš

Vedení Toyoty potvrdilo, že stávka nejnověji zasáhla jejího dodavatele přístrojových desek v továrně v Tchien-ťinu. Dominový efekt tak pokračuje a dělníci používají i stejnou taktiku, tedy vyčkávají, o kolik dostanou přidáno zaměstnanci v jiných továrnách.

Protesty nyní zasáhly i pivovary v Čchung-čchingu, v tomto případě je ale hlavním důvodem nesouhlas zaměstnanců s plánem prodat dalších více než 12 procent akcií dánskému Carlsbergu, a to za zhruba sedm miliard korun.

Čtvrtý největší výrobce piva na světě by tím totiž získal už téměř třicetiprocentní podíl v této společnosti a čínští dělníci se obávají propouštění i zrušení různých výhod.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme