Čínští podvodníci lákají z českých firem peníze

Ministerstvo průmyslu a obchodu varuje před podvodnými nabídkami čínských firem. V poslední době se totiž množí případy, kdy se pomocí fingované poptávky snaží z českých podniků vylákat peníze potřebné na uvedení českého zboží na čínský trh. Ani po zaplacení několika tisíc eur se toho ale české firmy nedočkají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking - Zakázané město

Peking - Zakázané město | Foto: de.wikipedia.org

Obvykle jsou podle náměstka ministerstva obchodu a průmyslu Martina Tlapy české firmy osloveny čínskými prostředníky, aby dodávaly zboží do Číny s tím, že Číňané zajistí distributory a uvedou jejich výrobek na trh. "K tomu obchodu nedojde, protože podnikatelská firma velmi rychle nabídne velmi výhodné podmínky pro české podniky, zorganizuje cestu českých firem a ve finále je požádá o zaplacení záloh a potom podnik zmizí," doplnil Tlapa.

Nejčastějším motivem takového jednání je získání peněz, ale také víza do České republiky nebo do Evropské unie pro čínské podnikatele. Češi, kteří se s podobnými nabídkami setkají, se podle náměstka mají obrátit na ministerstvo.

České firmy by v takových případech měly postupovat obezřetně. Ministerstvo přitom nabízí prostřednictvím zastupitelského úřadu možnost prověřit si věrohodnost obchodního partnera. Evropská unie také připravuje databázi firem, které toto nekalé jednání provozovaly.

"To znamená, že tu je nějaká základní ochrana. Chtěl bych nabídnout českým firmám, pokud se setkají s touto nabídkou, aby byly v kontaktu s ministerstvem průmyslu a obchodu a my se pokusíme případ ošetřit tak, aby si daly pozor s kým v této fázi obchodního jednání jednají," dodal.

Veronika Malá, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme