Čínští zlatokopové bohatnou v Africe, miliardové zisky jim plynou hlavně z Ghany

Zlaté doly v Africe dělají z Číňanů milionáře. Na těžbě žlutého kovu vydělávají hlavně v Ghaně, která je druhým největším producentem zlata na černém kontinentu. Novodobí zlatokopové z Číny používají tajné metody těžby, ghanské úřady jim ale v takovém podnikání nebrání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatý důl v Súdánu (ilustrační foto)

Zlatý důl v Súdánu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Bagry se zarývají do hlíny, buldozery kácí jednu palmu za druhou. Drancování krajiny nikoho netrápí, důležitý je pouze zisk a zlato leží tam někde dole, pod povrchem, a je nutné ho vytěžit.

Ghana je proto dnes doslova prošpikovaná povrchovými doly a zejména ty malé ovládají převážně Číňané, konkrétně klan Šang-lin pocházející ze stejnojmenné vesnice.

Dnes už v této organizaci, jejíž členové pocházejí z chudé obce na jihu Číny, pracuje na 50 tisíc lidí a mnoho z nich už také pohádkově zbohatlo. A že nejde jen o nějaké báchorky, potvrzuje i banka, přes kterou čínští zlatokopové poslali jen v květnu a červnu 2011 do své rodné obce v přepočtu více než tři miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ghanskou krajinu drancují čínští zlatokopové, mnozí už pohádkově zbohatli

Zbohatlíci ze Šang-linu už také nechodí pěšky či nejezdí na kolech, ale v nejnovějších modelech Ferrari. Jeden z vesničanů si ho dokonce objednával mobilem po příletu z Ghany rovnou z letiště.

Zlí jazykové pak v této souvislosti tvrdí, že 20 procent zisku přitom zlatokopové rozházeli v kasinech. Při pohledu na všechen tento luxus však mnohé napadne otázka, jakou metodou vlastně dokázali vytěžit tak velké množství zlata, šéfové Šang-linova klanu to ovšem odmítají prozradit. Prý je to jejich tajemství.

V každém případě ale tento až pohádkový příběh pro všechny šťastně nekončí. Ghana není rájem a boj o těžební jámy je často krvavý a někdy končí i smrtí zlatokopů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme