Čistý zisk bank v Česku stoupl meziročně o 7,3 miliardy, ukázala ČNB

Bankám a spořitelnám v Česku stoupl v prvním pololetí souhrnný čistý zisk meziročně o 7,27 miliardy na 44,73 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila ČNB.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Zisk z finanční a provozní činnosti všem bankám stoupl letos meziročně o 10,3 miliardy na 98,43 miliardy korun. Oproti tomu klesly úrokové výnosy o 2,9 miliardy na 73,3 miliardy korun. O necelé dvě miliardy se také snížily výnosy z poplatků a provizí na 22,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat České národní banky.

Zvýšila se tak i bilanční suma sektoru. Ta ke konci června činila 5,84 bilionu korun, což je proti konci roku 2015 růst o 375 miliard Kč.

Z velkých bank stoupl čistý zisk Komerční bance meziročně o necelé procento na 6,7 miliardy korun, České spořitelně o 12,5 procenta na 8,2 miliardy korun, ČSOB o 18 procent na 8,3 miliardy, UniCredit Bank o téměř 12 procent na 3,5 miliardy korun a Raiffeisenbank o čtyři procenta na 1,39 miliardy korun. Zisk klesl pouze Moneta Money Bank.

Na českém finančním trhu působilo na konci loňského roku celkem 45 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme