Čistý zisk ČEZu se v pololetí meziročně snížil. Klesl na 15,4 miliardy korun

ČEZ zveřejnil svůj zisk za první pololetí letošního roku. Čistý zisk společnosti klesl v pololetí o 11 procent na 15,4 miliardy korun. Provozní zisk klesl o 4,5 miliardy. Tržby vzrostly díky růstu prodeje elektřiny, plynu i tepla meziročně o procento na 102,9 miliardy korun. ČEZ o tom informoval na svých webových stránkách. Výsledky mírně překonaly odhady analytiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Pozitivně hodnotíme v podstatě i to, že ČEZ potvrdil výhled na úrovni čistého zisku po zbytek roku. To znamená, že se zatím neočekává snížení výhledu dividendy a my stále čekáme 40 korun na akcii,“ řekla analytička Lenka Švejdová z finanční skupiny Roklen.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČEZ zveřejnil výsledky hospodaření za první pololetí letošního roku. Zisk v pololetí klesl, tržby vzrostly

Analytici původně čekali, že se čistý zisk bude pohybovat v rozmezí 14 až 15 miliard korun. Výsledek ale nakonec vylepšil objem prodeje elektřiny, který se zvyšoval jak v Česku, tak v zahraničí.

Ceny elektřiny se ale do zisků ČEZu podle vedoucího analytického oddělení společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky stejně promítly. „Faktorů je více. Tou hlavní příčinnou je ale skutečně meziroční pokles ceny elektřiny. Ta klesla ve srovnání s loňským rokem o více než 11 procent,“ vysvětlil.

Společnost na svých stránkách dále uvádí, že v prvním pololetí rostla spotřeba o 2,5 procenta. Podle společnosti je to důsledek toho, že česká ekonomika roste. Společnosti se podařilo zvýšit také provozní výnosy.

„ČEZ se snaží expandovat i v jiných oblastech, než je výroba elektřiny. Zmínit můžeme třeba prodej zemního plynu, telekomunikační služby a podobně. Tyto řekněme doplňkové aktivity již dnes tvoří 10 až 15 procent celkových výnosů firmy,“ uvedl Hatlapatka.

Nižší provozní náklady

Firmě se dařilo snižovat i náklady. Podle vedení firma meziročně snížila provozní náklady o více než miliardu korun. Podle analytičky Lenky Švejdové ale firma mohla především ve druhém čtvrtletí ušetřit víc.

„Jsou na úrovni asi 40,6 miliardy korun, přičemž my jsme čekali 37,7 miliardy korun. Asi i to je důvod, proč například na úrovni provozního zisku vidíme trochu nižší výsledek, než čekal trh,“ vysvětlila Švejdová.

Vedení ČEZu zároveň upozorňuje, že se protáhla odstávka jaderné elektrárny Temelín a posunulo se dokončení stavby nového uhelného zdroje v Ledvicích. Firmě se proto nepodaří zvýšit objem výroby v jaderných a uhelných zdrojích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ČEZu a jeho zisku mluvil vedoucí analytického oddělení společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka

Pro investory jsou ale nejdůležitější čísla tržeb a čistého zisku, která trhy spíš potěšila. Pro celý letošní rok společnost počítá s čistým ziskem očištěným o mimořádné vlivy.

„Ačkoliv ČEZ snížil očekávaný provozní zisk, tak nesnížil očekávaný čistý zisk, který zůstává na 27 miliardách korun. To je relativně příznivá zpráva pro akcionáře, včetně toho hlavního akcionáře, tedy státu,“ řekl Hatlapatka.

Přes ministerstvo financí drží stát 70 procent akcií společnosti. „Lze očekávat, pokud bude výplatní poměr na horní hranici indikovaného rozpětí, což znamená 80 procent čistého zisku, stát by mohl i v příštím roce inkasovat dividendu okolo 15 miliard korun,“ dodal analytik Hatlapatka.

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ klesl v pololetí o 11 procent na 15,4 miliardy korun | Foto: ČTK

Skupina ČEZ - zahraniční majetkové účasti | Foto: Český rozhlas

ČTK, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme